Annons

Anonymt tips till BoIS avslöjade spelskandal

På onsdagskvällen avslöjade SVTs Uppdrag Granskning att den före detta BoIS-spelare Liridon Leci var involverad i läggmatcher med BoIS. Framför den dolda kameran påstod han dessutom att han idag har spelare i ett lag i superettan och två i allsvenskan. När allt avslöjades förnekade Leci allt och påstod att han skojade med reportern. BoIS dåvarande klubbchef Mats Aronsson är dock säker på sin sak.
– Det är solklart, säger han till Landskrona Direkt idag.

Det var i samband med BoIS bortamatch mot Falkenberg den 18 september 2013 som Mats Aronsson fick ett anonymt telefonsamtal om att matchen, som Falkenberg vann med 4-0 och paussiffrorna var 0-0, skulle vara fixad.
– Först bad jag några som jag vet har koll på spelbranschen undersöka hur det låg till och de meddelade att där fanns en del mycket märkliga omständigheter, säger Mats Aronsson som sedan började lägga pussel.
– Jag började då snacka lite med folket runt omkring laget, utan att försöka väcka misstankar. Snart föll pusselbitarna på plats och när jag tycker att jag hade tillräckligt på fötterna så drog jag allt för styrelsen som då beslöt att kontakta förbundet samt stänga av Liridon Leci samt en spelare till, säger Mats Aronsson.

Annons
 

Att det är Liridon Leci som är nyckelpersonen råder det ingen tvekan om enligt Mats Aronsson.
– Det är han som tagit in detta i klubben och sedan försökt påverka andra. Det finns även kopplingar från honom till en liknande skandal i Norge. För mig är det solklart.

Att uppgjorda matcher är en realitet idag är Mats Aronsson övertygad om.
– Kanske inte så mycket i allsvenskan men i de lägre divisionerna är det utan tvekan förekommande. Jag tror att det är mycket vanligare än vad vi tror och vill erkänna. Framför allt i division 1 och 2. I superettan är det nog inte så vanligt och inte i allsvenskan heller. Men att det förekommer personer som vill försöka påverka matcher är helt säkert, säger han.

Idag är Mats Aronsson styrelseledamot i division 1-klubben IK Frej i Täby utanför Stockholm och han ser efter det inträffade på fotboll med andra ögon.
– Så blir det automatiskt och det är klart att det ställer till en del. Spelare gör ju misstag. Men jag har pratat mycket med våra tränare om detta så vi har full koll vill jag påstå.

Avslutningsvis byter vi ämne i samtalet och pratar kval. Möjligheten finns nämligen att BoIS får möta just IK Frej i ett eventuellt kval där vinnaren spelar i superettan 2015.
– Det skulle vara en mycket jobbig situation, säger Mats Aronsson och pustar.
– Nä fy fan. De tankarna skjuter jag framför mig, säger han och skrattar.

Läs även: Jörgen Pettersson:
– Risken är stor att fler var inblandade

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser