Annons

Intensiv volleybollhelg

Det var en minst sagt en intensiv volleybollhelg för flera av tjejerna i Kronan VBK. Det började redan på lördagen där flickor födda 1997 och senare deltog i ett sammandrag med sådan bravur att man vann turneringen. På söndagen var det sedan dags för seriepremiär för klubbens nykomponerade damlag och skrällen var inte långt borta.

I lördags var det dags för säsongens första sammandrag för flickor födda 1997 och senare.
– Vi kom till start med tio spelare. Vi valde att anmäla oss till den lättare klassen då vi hade några spelare som aldrig spelat sexmannavolleyboll tidigare annat än några veckor på träning, och vi ville att de i lugn och ro skulle få spela in sig i laget, berättar Marie Saxne, tränare i Kronan VBK.
I fokus för dagen låg att alla skulle få spela mycket och att spelsystemet skulle nötas in. Landskronatjejerna var taggade till tusen och inledde med en setvinst mot EVS. Men premiärnerver och orutin gjorde sig påmint och matchen förlorades med minsta möjliga marginal.
– Vi repade oss dock direkt och vann resterande matcher ända fram till finalen där vi stötte på EVS igen. Nu var vi väl sammansvetsade och första setet vanns klart. I andra set kom nerverna in och vi missade onödigt många bollar, vilket kostade oss setet. I avgörande set var det dock inget snack, vi kunde komfortabelt vinna efter att bara ha släppt fyra poäng, säger tränaren som lät alla tjejer spela minst ett set i varje match.
– Vi kom därifrån med tio tjejer som hade full kontroll på spelsystemet, massor med matchträning för alla och dessutom med guldmedaljer. Vi har ett ungt lag med massor av talang, konstaterar Marie Saxne.
I laget spelade Michelle Brandt (f98), Julia Brattefelt (f98), Ebba Norstedt (f99), Rakel Nilsson (f00), Ebba Johannesson (f00), Iris Carlsson Hagel (f00), Nike Fjätström (f00), Ronja Keijsner (f01), Moa Mellblom (f01) och Amanda Egvärn (f01).

Annons
 

På söndagen var det premiärmatch för klubbens nya damlag. Inte mindre än fem av spelarna från lördagens unga guldlag var med och tre  av dem spelade från start.
– Vi mötte Örkelljunga VK som visade sig vara ett lag med massor av rutin från damlagsspel på bra mycket högre nivå än division 2. Vi visade dock ingen som helst respekt och tog tag i taktpinnen direkt i första set, anförda av lagkaptenen Karolina Karlsson, berättar  Marie Saxne .
Kronan höll ledningen ända upp till 15 poäng sen följde en jämn och spännande avslutning på setet där ÖVK drog längsta strået och vann med 25-22.
–  I andra set började vi göra enkla misstag och gav bort en hel del poäng, samtidigt som ÖVK hade bra tryck i sina servar. Vi var aldrig riktigt med i setet, som ÖVK vann med 25-12.
I tredje set började Kronan åter skakigt och missade en del anfall, men kom tillbaka och höll sen jämna steg upp till 18, då ÖVK drog ifrån. Setet till ÖVK med 25-19 och matchen var förlorad.
– Men ingen skugga ska falla över laget. Jag är mycket stolt över hur tjejerna genomförde matchen och faktum är att vi stundtals spelar betydligt bättre än våra motståndare och tvingar dem att gång på gång lägga enkla bollar över till oss. Vi är dock lite ojämna och kommer in i perioder då poängen rinner iväg lite för lätt, vilket är ett tydligt tecken på orutin. Nu ska vi träna på att hitta en trygghet i vårt spel så att vi vågar lita på oss själv i alla lägen och kan falla tillbaka och spela säkert när vi kommer in lite tyngre perioder. Att Karolina Karlsson skulle betyda mycket för vårt spel det visste vi, och hon gjorde ingen besviken. Men det som var roligast att se var att vår unga passare, Ebba Norstedt (15 år), spelade sin absolut bästa volleyboll hittills, berömmer tränaren.
–  Passaren är en väldigt viktig spelare, då den har flest bollberöringar och styr spelet med sina pass, och att vara på den nivå som Ebba är på redan som 15 åring är ovanligt. Hon spelade moget, kämpade upp alla bollar, valde rätt utvägar och hade väldigt liten felprocent i passen. I anfall visade våra ungdomar att de kan döda boll även på högre näthöjder (dam 2,24 m jämfört med U17 2,10 m). Bakom Karolina var det nämligen Nike Fjätström och Rakel Nilsson, båda 14 år gamla, som tog flest anfallspoäng. Hela truppen fick speltid, vilket är viktigt för vår målsättning att satsa brett.

Även nästa helg blir full med volleyboll. Kronan VBK arrangerar Kidsvolleysammandrag i Asmundtorps idrottshall på lördag (10-13) och då kommer det lag från hela södra Skåne.

– Vi kommer själv att ha två lag med. På söndag åker vi till Kristianstad med hela tre stycken F01/02 -lag och på söndag eftermiddag är det dags för damlagets första bortamatch, mot Eneryda NSF.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser