Annons

Politiska förhandlingar inledda

Det har i stort sett varit tyst från stadens politiker sedan valnatten. Moderaterna och Folkpartiet tappade vars ett mandat till Sverigedemokraterna vilket gjort att det i blocksammanhang slutade med en rekordjämn tabell, där S och V får 20 mandat och FP, M och MP lika många. SD som tog två nya mandat får elva platser i fullmäktige.
Granskar man tabellen ytterligare skulle man kunna säga att S och V vinner på 625 fler gjorda mål, läs röster, då dessa slutar 10 117 – 9 492. Trots att S vinner på bättre ”målskillnad” lutar det dock åt att staden styrs av samma konstellation som de senaste åtta åren.

Folkpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet har nämligen inlett förhandlingar med målet att fortsätta styra Landskrona.
– Det har vi gjort i minoritet sedan 2007, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) och menar att han inte sett till några initiativ från S som fick flest röster i valet (9037).
– Vad jag hört så har de fört samtal med M och MP men det har inte skett några förhandlingar. Till oss i FP har de inte hört av sig, åtminstone inte till mig, säger Torkild Strandberg.
– Senast lyckades S inte få till ett valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet och det återstår att se om de klarar av det denna gången. Likaså har de inte heller ännu lyckats av presentera ett kommunalråd.

Torkild Strandberg talar sig gärna varm om förbättrade skolresultat, ökad trygghet och ett bättre företagsklimat idag än för åtta år sedan.
–  Det fanns inte mycket hopp om Landskrona när vi tog över 2007. Genom en rad strukturella grepp förbättras nu läget i Landskrona. Vi vill att projekten i Norra Borstahusen och förvandlingen av centrum och öster ska fortsätta. Nu har vinden vänt och det är viktigt att vi inte tappar fart i Landskronas förändringsprocess. Vi i Treklövern vill nu fortsätta framåt, säger Torkild Strandberg och betonar att man nu tagit första steget till ett gemensamt styrdokument för Treklövern.

Annons
 

Frågan är då vad som sker om även S vill vara med och styra staden, för även om blockpolitiken fått sig en törn de gångna mandatperioderna så är ställningen fortfarande 20-20-11 och någon självklar segrare finns inte. I Ängelholm skrevs det i veckan på ett blocköverskridande valtekniskt samverkansavtal. Skulle S+MP+M göra detsamma i Landskrona hade ställningen plötsligt blivit 24, 2 (V), 14 (FP) och 11 (SD) och därmed hade FP och SD hamnat i kylan.
– Det blir spekulationer. Nu satsar vi på ett fortsatt samarbete inom Treklövern och sen är det upp till fullmäktige att fatta beslut, säger Torkild Strandberg.

Arbetarkommunens ordförande Anders Karlsson är tydlig när det kommer till blocköverskridande samarbete.
– Vi har öppna armar mot alla för att hålla SD utanför, säger socialdemokraten och medger att samtal förts med FP:s bundsförvanter i Treklövern.
– Vi har pratat med M och MP. Med stöd från V, vilket de utlovat, så hade vi fått ett majoritetsstyre. Moderaterna har dock gjort klart att de vill fortsätta med Treklövern. Vi håller dock dörren öppen med MP för fortsatta diskussioner. Det bästa för Landskrona är breda samförståndslösningar, säger han och gör liknelser med arbetet på riksdagsnivå.

Varför då inte prata med FP?
– FP deklarerade tidigt att de vill fortsätta styra med Treklövern men nu lär det bli med ett aktivt stöd från SD och det kallar jag för en fyrkartell.

Moderaternas ordförande Erik Raita poängterar att det nu gäller att enas om en plattform från vilken Treklövern kan fortsätta styra Landskrona tillsammans.
– Det svåra parlamentariska läget förutsätter att flera partier går samman, tar ansvar och förhandlar för att Landskrona ska få lov att fortsätta på den inslagna vägen. Det kommer att kräva tuffa beslut, men vi är fast beslutna om att Landskrona är på rätt väg. Det handlar om skolan, näringslivet och stadsutvecklingen, säger han.

Minst röster av fullmäktigepartierna fick för tredje valet i rad Miljöpartiet. I förhållande till sin storlek är partiet den stora vinnaren. Maktpositionen är orubbad och båda blocken fjäskar.
Trots att S och MP just nu regeringsförhandlar på riksnivå och för den delen också i regionen är liknande samarbete knappt aktuellt i Landskrona.
– Nu hoppade moderaterna av det  förslag som fanns här i stan, annars hade det varit en intressant koalition. Lokalt kan vi vara mer pragmatiska och mindre ideologiska, säger Mikael Fahlcrantz (MP) som inte tänker sälja sina mandat billigt.
– De närmaste fyra åren ska det märkas att vi jobbar för en miljömedveten stad. Vår ambition är att Landskrona ska bli en modern och klimatsmart stad, säger han som utöver miljöpolitiken flaggar för en del socialpolitiska överläggningar.
Vi måste ta en djupare diskussion kring bland annat hyrespolicyn och den höga bostadströskel som idag råder. Landskrona ska vara en stad där alla kan leva oavsett var man kommer ifrån, avslutar Mikael Fahlcrantz.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser