Annons

Josse nöjd med VM – Nu siktar hon mot OS

Förra veckan gjorde Josefine Olsson sin VM-debut i rytmisk gymnastik då tävlingarna hölls i Izmir i Turkiet. Det 16-åriga gymnastiklöftet ska nu göra allt för att bli uttagen till OS i Rio de Janeiro som går av stapeln i augusti 2016. – Det är en dröm och det kommer att bli oerhört tufft. Men allt är möjligt, säger hon till Landskrona Direkt som är med när hennes klubbkamrater i Landskrona Kvinnliga Gymnastikförening, LKGF, arrangerar en överraskningsmottagning med bubbel och tårta på tisdagseftermiddagen. – Det är högflygande drömmar men det finns inget som inte går att genomföra. Vi får väl se om vi kan hitta knepen att ta oss dit, säger Josefines tränare, Jenny Engdahl. Fyra olika grenar på fyra dagar genomförde Landskronatjejen Josefine Olsson när hon deltog i VM i rytmisk gymnastik den gångna veckan. Hennes eget betyg på turneringen är; godkänt. – Det gick ok. Mest nöjd är jag med kägelprogrammet. Det var mycket bra, säger hon och ler. Sammanlagt var cirka 300 gymnaster från 58 nationer på plats och konkurrensen var stenhård. – Hela världseliten var samlad och det kändes fantastiskt. Det var en märklig men mäktig känsla att komma ut på mattan och träna sidan om världens två bästa gymnaster, fortsätter hon. Första tävlingsdagen inleddes med boll och Josefine höll ihop programmet bra och hade inga direkta missar, mer än något lite felplacerat kast som krävde en ”målvaktsräddning”. – Men vi var ganska nöjda. Den inledande grenen är alltid väldigt viktig när man är utomlands har vi lärt oss, säger Josefines tränare Jenny Engdahl som var med i Turkiet. – På tisdagen var det dags för tunnband. I mitten av programmet blev ett kast inte riktigt rätt placerat och en svårighet och en cool grej som ger extra bonuspoäng fick ta lite stryk. Men ändå godkänt, berättar tränaren och fortsätter. – Onsdagen innebar band. Alla RG – gymnasters stora utmaning. Redan i entrén på tävlingsmattan upptäckte Josefine en knut på bandet. Reglerna säger då att man inte får knyta upp, utan istället ta ett reservredskap som ligger vid sidan av tävlingsytan. Men Josse valde att ta poängavdraget som är givet till 0,50 och knöt upp sitt band. Tyvärr höll inte koncentrationen riktigt till slut, så det var ingen nöjd Josefine som lämnade tävlingsgolvet den dagen. Sista grenen var käglor och detta program var hennes bästa någonsin. Hon fick 14.55 poäng vilket är hennes högsta poäng på en internationell tävling. – Hon gav allt och lite till. Hon fångade allt och hade fina piruetter. Hon spikade programmet lämnade golvet och jag var mycket stolt när jag mötte upp i ”Kiss and cry-soffan”. Och vi var väldigt glada över den fina poängen, säger Jenny Engdahl. Att Josefine klarat av pressen är något som tränaren vill lyfta fram. – Hon är 16 år och springer halvnaken in på en stor matta där det sitter delegater i fyra våningar och studerar henne i minsta detalj. Längst upp sitter 20 sura kärringar och granskar allt extra mycket. Det är mycket press men det klarade Josefin perfekt. Josefine Olsson gick upp i seniorklassen i våras och målet var då att hon skulle försöka hävda sig och ta en plats i laget till Nordiska mästerskapen i mars. Allt fungerade bra och platsen gav sedan mersmak och drömmen om ett eventuellt VM-deltagande växte och blev verklighet. Om två år är det OS i Rio de Janeiro. – Det är den största tävlingen man kan vara med om i rytmisk gymnastik och det är klart att jag drömmer om att komma dit. Då är jag 18 år och de som befinner sig i världseliten är i åldern 18-22 år, säger hon men inser att det kommer att krävas något alldeles extra. – Det betyder att jag måste träna mer. Idag tillbringar jag 30-40 timmar i veckan med olika typer av träning. Den höga träningsdosen innebär dock inte att hon har gymnastiken som prio ett. – Det är klart att det mesta av mitt liv kretsar kring gymnastiken men jag går även och läser naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Och jag har väldigt höga ambitioner där också. Studierna är mycket viktiga för mig, säger gymnasten. I och med satsningen på att försöka ta en plats i OS så funderar tränare Jenny Engdahl att utbilda sig och ansöka om att bli internationell domare. – Det är nog ett måste om Josefine ska ha en chans. Detta är en bedömningssport där domarna kommer från samma länder som de som tävlar och det är lätt att alt kan bli lite färgat om det är jämnt mellan tjejerna. Jag får ta en rejäl funderare. Det är emellertid inte bara domarfrågan i de kommande deltävlingarna som är avgörande för Josefines eventuella OS-deltagande. Rytmisk gymnastik är en smal sport och sponsorerna står inte på rad precis. – Jämfört med de stora idrotterna typ fotboll så får vi inte ens smulor. Det finns en del mindre stipendier att söka men det räcker inte på långa vägar. Därför försöker vi att dra in pengar genom att sälja olika produkter. Dessutom tar föräldrar ett stort ansvar, framför allt för de som reser och tävlar mycket, säger Jenny Engdahl och avslutar med att skicka ut en passning till stad och näringsliv. – Därför söker vi med ljus och lykta efter sponsorer av alla slag. Det behöver inte röra sig om stora summor på årsbasis. Det kan vara att någon kanske sponsrar en speciell tävling eller något liknande. 10 000 kronor är en enorm summa för en gymnast som Jossan. Och att dra in pengar till en OS-satsning är inget som klubben reder ut.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser