Annons

Landskronatjej i Uppsala kommunfullmäktige

För lite drygt ett år sedan kandiderade Landskronatjejen Mikaela Persson i provvalet till att stå på listan till kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Uppsala. Idag kan hon konstatera att avhopp, lite tur och ett gynnsamt valresultat placerar henne som ordinarie ledamot av kommunfullmäktige i Uppsala kommun.
– Det trodde jag knappast senhösten 2005 när jag fick en servett att skriva min ansökan till partiet på, en ansökan som jag lämnade till gästföreläsaren Gustav Fridolin, säger en strålande glad Mikaela Persson.

Hur kom du in i politiken?
– Jag beslutade mig för att bli politiskt aktiv valnatten 2006 när SD fått hela 22,3 procent i Landskrona.

Annons
 

Varför blev det Miljöpartiet?
– För att de inom feminism, antirasism och miljö- och klimat driver en stark politik som är i linje med vad jag själv tycker. Sen ska jag inte sticka under stol med att min stora förebild lyckades nå ut till en osäker tonåring i slutdebatten i valet 2002. Maria Wetterstrand kommer alltid att betyda mycket för mig. Att det dröjde några år innan jag blev medlem och sedan aktiv handlade nog mer om den osäkra tonåringen och de sammanhang jag då vistades i, än något annat. På gymnasiet mötte jag min bästa vän och vi hade vilda politiska diskussioner och kanaliserade det i politiskt engagemang.

Hur ser den politiska kartan ut i Uppsala?
– Sedan 2006 har Alliansen styrt i Uppsala, men vinden har vänt och valet den 14 september visade tydligt att Uppsalaborna vill ha ett nytt styre. Miljöpartiet kommer att sitta i majoritet de kommande fyra åren.

Hur gick det för Miljöpartiet?
– Vi blev tredje största parti efter Socialdemokraterna och Moderaterna, med ett väljarstöd på 13,13 procent.

Vilka frågor kommer du personligen att driva?
– Mitt främsta fokus kommer alltid att vara att ha med en feministisk analys i diskussioner och inför beslutsfattande. Detta för att jag är övertygad om att politiken behöver ta ett större ansvar för att skapa ett mer jämställt samhälle. Vad gäller sakpolitik så är jag öppen för de möjligheter som kommer att dyka upp i förhandlingar och efter beslut från våra medlemmar. Jag satt i Barn- och ungdomsnämnden i Landskrona 2006-2010 och tycker fortfarande att de frågorna är intressanta, men jag skulle inte ha något emot att prova något helt nytt. Samhällsplanering är något som på senare tid intresserat mig, inte minst i en studentstad som Uppsala där cykel och kollektivtrafik är nödvändigt för många, något politiken borde ta mer hänsyn till.

Kommer du att sätta dig i någon nämnd?
– Det är min ambition, men det är upp till medlemmarna att besluta. Vi kommer att tillsätta massvis med poster, men har i Uppsala över 600 medlemmar som vill engagera sig politiskt. Jag är ödmjuk inför att det blir en tuff utmaning, men min ambition är att delta i det politiska arbetet i en nämnd eller bolagsstyrelse. Jag tror det är ett bra komplement till kommunfullmäktige som har ett mer övergripande ansvar.

Har du någon kontakt med dina partivänner i Landskrona?
– Ja, det är något som känns viktigt att inte tappa. Det är alltid speciellt att få krama om en grön landskronit när vi samlas för partikongress eller andra större arrangemang inom partiet. MP Landskrona var modiga när de gav mig, som relativt ny medlem och 18 år gammal, ett förtroendeuppdrag som ersättare i Barn- och Ungdomsnämnden och för det har jag mycket att vara tacksam för.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser