Annons

Vårdtagare fick inte rösta- Jag tvivlar, säger valnämndens ordförande

En rullstolsbunden synsvag man boendes på centralt beläget äldreboende ska enligt sonen inte givits möjlighet att rösta i söndags.
Inga Jansson är valnämndens ordförande och hon har svårt att tro att någon eller några på stadens äldreboenden inte skulle ha beretts tillfälle att rösta.

– Jag var och hälsade på pappa i lördags och vi pratade då om valet. När vi talades vid i telefon på söndagen så undrade jag om kommunens ombud varit på plats så att han fått rösta. När jag fick veta att så inte var fallet, ringde jag till föreståndaren. Jag fick då veta att ”Sånt finns inte längre”. Jag undrade då om inte någon ur personalen kunde rulla ner med honom till stadshuset. ”Det får vi inte, då det skulle misstänkliggöras att vi skulle kunna påverka eller som i detta fallet lagt en annan röst i kuvertet då din pappa inte ser så bra.”, blev svaret, berättar sonen som bor på annan ort och därför inte själv kunde hjälpa pappan.
– I min värld är detta en demokratisk miss. Alla måste få rösta, poängterar sonen.

Annons
 

Inga Jansson är valnämndens ordförande och hon har svårt att tro att någon eller några på stadens äldreboenden inte skulle ha beretts tillfälle att rösta.
– Vi har varit mycket noga med att gå ut med information, såväl genom brev och på hemsida men även genom samtal med ansvariga på äldreboende som LSS-boende, säger hon och förklarar hur de går tillväga.
– Skulle någon inte ha möjlighet att ta sig till vallokalen med hjälp av anhöriga eller personal så ringer man till oss på stadshuset och förklarat situationen. När så hänt, vilket det har vid ett flertal tillfällen, då skickar vi ut ett kommunalt bud som kommer till personen som inte kan ta sig till vallokalen. De har där och då kunnat rösta och det gäller alla typer av boenden, inte bara inom äldrevården.

Skulle någon trots detta inte ha kunnat rösta så är detta mycket olyckligt.
– Jag tvivlar på att det kan ha inträffat men om det är så då beror det på någon typ av kommunikationsmiss. Vi har varit väldigt tydliga, poängterar Inga Jansson.

I samband med valet 2010 skrev Landskrona Direkt om att personer boende vid ett par LSS-boende inte kommit iväg till vallokalerna. Detta stämde dock inte helt enligt Inga Jansson.
– Jag talade med de berörda då och allt berodde på ett missförstånd eller att någon valde att misstolka. Vi gör vad vi kan för att alla som får rösta faktiskt har möjlighet att göra så, avslutar hon.

Landskrona Direkt har sökt enhetschefen för äldreboendet utan att lyckas.

Läs även: LSS-boende fick inte rösta (2010-09-25)

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser