Annons

Personröster bar hela vägen till riksdagen

Det blev som väntat. Stans båda kommunalråd Niklas Karlsson (S) och Torkild Strandberg (FP), båda förstaplacerade på respektive partis riksdagslistor, knep en plats i landets högsta beslutande organ. Båda dessutom inkryssade av väljarna.

I valet 2006 fick Torkild Strandberg 1026 kryss i västra Skåne, vilket då motsvarande 7,46 % av FP-rösterna i valkretsen. Fyra år senare hade kryssen minskat till 994 (7,12%) och eftersom gränsen 2010 låg vid åtta procent för att kryssa sig in, så hade det alltså inte gått om det inte vore för att han även då var partiets förstanamn. Vid årets val sjönk antalet kryss ytterligare och hamnade på 525. Idag räcker emellertid 5,54 procent för att kryssa sig in eftersom gränsen flyttats ner från åtta till fem procent.

Annons
 

Noterbart är att även Niklas Karlsson (S) har kryssat sig in redan vid sin första kandidatur till riksdagen med 3119 personkryss vilket motsvarar 5,65 procent av de avlagda S-rösterna i valkretsen. Kent Härstedt (S) från Helsingborg fick styvt 1 000 fler kryss och tog sig därmed upp som listetta. Socialdemokraterna tog till slut tre mandat (fyra var det enligt den preliminära räkningen i söndags men slutade på tre efter sluträkningen var klar). Vilket innebär att Niklas Karlsson och Torkild Strandberg båda i dagsläget är invalda som riksdagsmän. Niklas Karlsson har klargjort att det är riksdagen som gäller för hans del medan Torkild Strandberg sagt att han gärna fortsätter som kommunstyrelsens ordförande. Nu återstår det att se hur kommunfullmäktige väljer i den frågan.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser