Annons

I skuggan av Strandberg – Nya moderater vädrar optimism

1998 röstade mer än var fjärde landskronabo på Moderaterna. I år var det bara sju procent som lade en röst på partiet. Fallet från 13 mandat till 4 idag har fått stora konsekvenser. Anledningen till tappet är två enligt den lokale ordföranden Erik Raita. – Om vi håller oss till detta valet så är min analys att moderaterna tappar röster generellt i hela landet. Den andra anledningen är att vi varit mer eller mindre osynliga under föregående mandatperiod, säger han till Landskrona Direkt. Faktum är att, trots att kommunalråd Cecilia Lindell (M) har varit ansvarig för bland annat näringslivsfrågorna (precis som sin föregångare Tutti Johansson Falk), så har hon inte synts vid många av de prestigefyllda näringslivsarrangemangen då det klippts band eller tagits spadtag. DSV invigningen svarade exempelvis Torkild Strandberg för liksom annonseringen av samtliga större företagsetableringar som gjorts under mandatperioden. Det är tydligt att de moderata kommunalråden hamnat i skuggan av folkpartisten. – Det är något som du får fråga Cecilia om. Det har jag inte koll på, säger Erik Raita. Hur den politiska kartan än kommer att se ut i Landskrona när allt är klart så kommer Socialdemokraterna eller Folkpartiet att vara de tongivande partierna. Om man sedan lägger till att Moderaterna har tappat ytterligare ett mandat så borde det innebära att partiet kommer att ha ännu svårare att synas. Det örat vill dock inte Erik Raita lyssna på. – Problemet är inte vår politik utan att vi inte varit ute och gjort vårt jobb, säger han självkritiskt och förklarar. – Vi har gjort en mycket bra valrörelse och så som vi jobbade under den ska vi fortsätta. Vi måste ut och se våra väljare i ögonen. Gör vi det så tror jag på att vi kan vända våra siffror i framtiden. Idag står det dock skrivet i stjärnorna vem som kommer att styra staden. Erik Raita vill inte gå händelserna i förväg men han har sina aningar. – Mycket lutar åt att det kommer att bli tre block och därmed fortsatt minoritetsstyre. Men nu ska det förhandlas innan vi vet säkert. På frågan om Erik Raita varit i förhandling med Niklas Karlsson (S) och/eller Torkild Strandberg (FP) svarar ordföranden. – Jag har diskuterat knäckfrågor med båda två men ännu är det mycket kvar. Förhoppningsvis tar det dock inte så lång tid innan landskronaborna får besked om vem som kommer att bli kommunstyrelsens ordförande. Det blir nog inte denna vecka men i alla fall inom det närmaste. Erik Raita stänger egentligen bara två dörrar. – Vi kan inte tänka oss att samarbeta med Sverigedemokraterna och även ett samarbete med Vänsterpartiet känns näst intill omöjligt med tanke på att våra politiska åsikter är så olika. Moderaten låter förvånansvärt optimistisk med tanke på hur valet gick och han förklarar varför. – Om det blir som jag tror, ett minoritetsstyre, så kommer det partiet som vill ha makten att behöva vårt stöd och det känns bra. Det betyder att vi har ett bra förhandlingsläge även om vi gjorde ett dåligt val. Sedan gäller det att vi får ut vår politik under mandatperioden så att folket vet att vi finns. Sett till riksdagsvalet borde det finnas en grund för optimism hos moderatledaren att i framtiden kunna växa till sig lokalt. 20 procent av landskronaborna röstade på moderaterna i riksdagsvalet. Motsvarande siffra till kommunfullmäktige var endast 7.1 procent. Tittar man lite närmare på partiets starkaste fästen Svaneholm och Glumslöv var siffrorna 36 % (15%) respektive 42 % (9%).

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser