Annons

20-årsjubileum på Säbyholms Montessori

Säbyholms Montessori firade i veckan 20-årsjubileum med tårtkalas, lekar och utomhusdisco för barn och elever. Ett garage förvandlades till jubileumsutställning om platsens och verksamhetens historia.

Förskolans garage har under jubileumsveckan förvandlats till en utställning om den hundratals år gamla gården såväl som Maria Montessoris pedagogik och dagens verksamhet. Här berättas hur en grupp eldsjälar såg till att Landskrona fick ett eget Montessori. Till utställningen, inredd med antika möbler och gamla föremål från Säbyholms historia, har barn och föräldrar såväl som mor- och farföräldrar lockats.
– Det är som ett litet museum, säger en av besökarna.

Annons
 

Birgitta Rausman, en av eldsjälarna som 1989 grundade Landskrona Montessoriförening, gjorde en rundvandring på skolan och berättade för eleverna om hur stället blev till. De yngre fascinerades av skolans bakgrund som jordbruk och de äldre av utvecklingen från fem förskolebarn till över 360 barn och elever mellan 1 och 16 år.
– Tonåringarna imponerades av den kvinnokraft som satte igång det hela och sa att deras egna barn ska gå på Säbyholm. Det var jättekul att höra, säger Birgitta Rausman.

Säbyholms Montessori är ett föräldrakooperativ utan vinstintresse som driver förskola, skola och fritidshem på Säbyholms gård enligt Maria Montessoris pedagogik. 1989 startades Landskrona Montessoriförening och 1994 flyttade verksamheten in på Säbyholm. 2008 började man utöka med högstadieklasser och 2011 gick de första niorna ut. Samma år togs det nyrenoverade Häststallet i bruk och belönades med Landskrona stads stadsbyggnadspris.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser