Annons

Ännu en kulturskoleelev till spetsutbildning

Kulturskolan fortsätter att leverera musiktalanger till högre utbildningar.
Senast i raden blir David Petersson-Eklundh som i hård konkurrens lyckats erövra den enda utbildningsplatsen för violin på Nya Latins spetsutbildning i Malmö. En anmärkningsvärd prestation då just denna utbildning har riksintag, det vill säga att stråkelever från hela landet kämpar om ett fåtal platser.

– Utbildningen är en av landets mest meriterande på gymnasienivå. Den riktar sig till elever som har potential att bli skickliga musiker. Jag får instrumentalundervisning 80 minuter i veckan det första året, de andra två åren 120 minuter per vecka. Lärarna är professionella orkestermusiker, berättar David Petersson-Eklundh.

Annons
 

Den 16-åriga violinisten föddes i Malmö men är uppvuxen i Glumslöv. Efter sjätte klass sökte han sig till Synkopen i Helsingborg. En grundskola med musikalisk profil. Parallellt med hela sin skolgång har han tagit musiklektioner på Kulturskolan i Landskrona. Redan som 6-åring började han spela fiol och med åren har han även provat på trummor, sång, gitarr och ensemblespel.
– Musicerandet på Kulturskolan har betytt mycket för mig. Där fick jag framförallt lära mig grunderna på violin som jag sedan utvecklat, poängterar David Petersson-Eklundh.

Tanken på att välja den musikaliska banan växte fram under högstadietiden på Synkopen. Med en pappa som är violinist i Malmö symfoniorkester och en mamma som är klassikt utbildad pianist och arbetar som pianopedagog på Kulturskolan i Landskrona så har han haft ett stort stöd i sitt val. På frågan om vilka musikaliska förebilder han har låter inte svaret vänta på sig.
– Självklart mina föräldrar som lärt mig lärt mig vikten av att öva och tolka musiken. Även mina lärare på både Synkopen och Kulturskolan har gett mig viktig input. Rent spelmässigt inspireras jag av den ryska superviolinisten Maxim Vengerov, säger David Petersson-Eklundh.

Från att ha varit musikalisk allätare har han nu inriktat sig på klassisk musik. 16-åringen övar på sin violin tre timmar om dagen och har högt ställda förväntningar på framtiden. Hans mål och drömmar är att bli professionell violinist. Han vill gärna studera vidare i Berlin och London och med tiden bli en violinist i världsklass.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser