Annons

Vi var inte värnlösa

På söndag är det åter Kulturarvsdagen. Årets tema är ”I krigens spår” och i Landskrona kan man då ta del av Leif Högbergs guidning, ”Vi var inte värnlösa”.

Kulturarvsdagen ska bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer. Vid olika evenemang runt om i landet visas kulturmiljöer, kulturlandskap och kulturhistoriskt intressanta byggnader och anläggningar och berättar historierna kring dessa. Kulturarvsdagen har olika teman varje år och årets tema är ”I krigens spår”.

Annons
 

För 100 år sedan utbröt första världskriget och 25 år senare inleddes det andra. Kubakrisen hotade att utlösa ett tredje världskrig. I dagens läge pågår flera allvarliga konflikter och krig världen över.

Spåren från krig och konflikter finns i allt från förhistoriska byggnader, fästningar, slott, fornborgar, parker, minneslundar, minnesmärken, ransoneringskort, film och musik, kläder och rustningar, till berättelser om särskilda händelser och människor. Vilka minnen, platser och personer gjorde avtryck i våra trakter?

På kulturarvsdagen den 14 september visas i Landskrona värn från andra världskriget av Leif Högberg – Vi var inte värnlösa.

Med fästningsön Gråen och det stora Citadellet kan Landskrona göra anspråk på titeln befästningarnas stad, åtminstone i Skåne. Båda de gamla 1700-tals anläggningarna kom till användning under andra världskriget. Men det fanns andra försvarsanläggningar som till nu varit gömda för många av Landskronas innevånare. Följ med till en spännande värld av dolda försvarsåtgärder från andra världskriget.

Visning sker på söndag klockan 11.00 och 14.00.
Samling vid Landskrona museums entré.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser