Annons

Politiker i varje hörn

På fredagen stod det politiker i vart och varannan hörn i centrala Landskrona. Och det var inte bara lokala förmågor. Det var allt från riksdagsledamöter till regionråd som kamperade om utrymmet med de lokala politikerna.

På Rådhustorget hördes Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder som bland annat talade om trygghet tillsammans med partiets andre vice ordförande Carina Herrstedt.
Samtidigt befann sig socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin på Rådhustorget och talade om omvärlden. Han passade också under besöket i Landskrona på att träffa Yeziderna vilka är en av de mest utsatta grupperna i norra Irak samt islamska föreningen.

Annons
 

Några hundra meter längre ner på Östergatan träffar Landskrona Direkt Folkpartiets gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson och han har mycket gott att säga, framför allt om stadens samarbete med polisen.
– Landskrona är ett mycket bra exempel på hur kommun och polis tillsammans med politiken gemensamt kan bekämpa brottsligheten, inte minst narkotikabrotten, säger Johan Pehrson som träffat Landskronapolisens ungdoms- och narkotikagrupp tidigare på förmiddagen.
– Jag fick intrycket att de är mycket effektiva. De berättade bland annat om ett mål som resulterade i 77 anmälningar om narkotikabrott, mestadels bland unga. Det finns förhoppningsvis de som redan där fick sig en tankeställare och som väljer en annan väg i livet.

Folkpartiet i Landskrona med Torkild Strandberg i spetsen förordar att skolorna ska kunna genomföra slumpmässiga drogtester på eleverna, något som var och fortfarande är kontroversiellt.
– Vid misstanke om narkotikabrott så får tester genomföras redan idag. Torkild Strandbergs metod har dock JO-anmälts och det är ingen fråga som vi driver på riksnivå.

Den största utmaningen idag är nätdrogerna enligt Johan Pehrson.
– Det är en viktig och stor utmaning. Det kanske inte är så utbrett här nere i Skåne där man i och med närheten till kontinenten har lättare att få tag på riktiga grejer. Men uppåt landet är det väldigt utbrett.

Ett annat nytt samhällsproblem bland framför allt ungdomar är de nya apparna där man anonymt kan vräka av sig vad som helst om och mot vem som helst. Många blir såväl kränkta och hotade.
– Många unga lever sina liv genom datorer och telefoner och där har tekniken gått så långt att appar som dessa är svåra att stoppa. Hur man skulle kunna stoppa en sådan verksamhet rent tekniskt har jag inget svar på men det är angeläget att försöka spåra och stoppa skiten. Jag uppmanar alla som hotas att anmäla även om chanserna att någon blir dömd är liten, säger Johan Pehrson.
– Sedan är det detta med yttrandefriheten. Det är ibland frustrerande. Jag måste ju själv skydda dom där nazisterna.

Torkild Strandberg har många gånger erkänt att just den internetbaserade världen inte är något han bemästrar särskilt väl. En väg att gå enligt honom är genom att föräldrarna ska ha bättre koll på vad deras barn sysslar med.
– Det handlar om föräldraansvar. Det gäller allt och även vanorna att sitta vid datorn.

Efter samtalet med Johan Pehrson och Torkild Strandberg var det dags för nästa politikerträff. Det var företrädare för Alliansen på regionnivå som var på besök och bland annat talade om vården i Skåne och i Landskrona.
Landskrona Direkt talade med Pia Kinhult (M), ordförande i regionstyrelsen, regionråd samt ledamot i regionfullmäktige. Om detta kan du läsa nedan.

Under eftermiddagen stod sedan energifrågor på agendan när europaparlamentariker Fredrick Federley (C) besökte kraftvärmeverket i Landskrona. I Europaparlamentet är han ledamot i utskottet för industrifrågor, forskning och energi. Enligt uppgift var han väldigt nöjd med besöket i Landskrona.


Det var inte många som lyssnade på sverigedemokraterna Björn Söder och Carina Herrstedt på Rådhustorget på fredagen.


Poliser fanns det dock gott om.


Urban Ahlin är socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson och förutom Arbetarkommunens ordförande Anders Karlsson så träffade han några av stadens Yezider samt islamska föreningen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser