Annons

Kinhult ber personalen

– Vi ska inte lägga ned Landskrona lasarett. Med det budskapet intog ett helt batteri politiker från Alliansen för Skåne, Järnvägsgatan idag och menade att socialdemokraterna sprider falska rykten om Landskrona lasarettet.
– Socialdemokraterna har satt upp affischer där det står ”Stoppa nedläggningen av Landskrona lasarett.” Åtminstone stod det så på den jag åkte förbi när jag körde in i Landskrona, säger regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) och menar att det underförstått skulle innebära att femklövern skulle vara av motsatt åsikt.
– Vi vill dementera detta. Tvärtom. Den utveckling vi ser på integrerad vård, slutenvård på sjukhus, framförallt på närsjukhus, primärvård och kommunal omsorg så kommer Landskrona lasarett i framtiden att ha en viktigare roll än på många, många år, säger Pia Kinhult och poängterar att lasarettet  fyller en mycket viktig funktion som närsjukhus för staden men också i vårdorganisationen som helhet, speciellt under ombyggnationen av Helsingborgs lasarett.

Men borde inte du med tanke på den turbulens som uppstod kring operationsavdelningen och bristen på besked från din partikollega Michael Sandin börja med att be Landskronaborna i allmänhet och personalen på Landskrona lasarett om ursäkt för den oro och ångest som ni trots allt åsamkat dem?
– Absolut. Det är det första vi ska göra. På samma vis som jag får be om ursäkt varje gång jag visar mig i min egen hemkommun Ängelholm för all den oro man varit utsatt för. Det är olyckligt. Vi var en gång i tiden överens om Skånsk Livskraft och det var det som skapade fyra akutsjukhus i vår region och gjorde de mindre sjukhusen till närsjukhus.

Annons
 

Sen skapades en ny organisation framtagen av regiondirektör Jonas Rastad. Varför förankrades denna inte hos personalen?
– Så var inte fallet men det är förstås olyckligt om man upplevt det så. Det handlar nu om att vi måste riva gränser. Det är det vi nu också vill göra mot kommunerna. Vi har sett hur folk  kommit i kläm mellan våra konstiga stuprör – att sjukhus är en sak, att primärvård är en annan, att kommunalomsorg är en tredje och ingen pratar med varann. De nya förvaltningarna är bara till för en enda sak och det är att riva gränserna. 

Innan vi hamnar utanför Landskronas gränser, vad hade hänt om inte personalen reagerat med högljudda protester, överklaganden, etcetera?
– Det vet jag inte. Det är svårt att säga. Den här utvecklingen med integrerad vård hade kommit ändå. Oavsett.  I förlängningen kommer vi inte att kunna upprätthålla operationsverksamheten som den varit tidigare. Vi kan ha dagkirurgi här. Det är den utvecklingen vi ser. Dagvård och öppenmottagning är det vi kommer att kunna ha på närsjukhusen. Vi kan i förlängningen inte ha slutenvård som ligger inne i fem-sex dagar eller ligger inne över en helg. Det kommer att förflyttas till de stora sjukhusen.

I Landskrona har regionen nu avvecklat endoskopin, öronoperationerna samt öronmottagningen. Det innebär bland annat att barnfamiljer med så kallade öronbarn måste åka till Ängelholm. Är det rätt väg att gå?
– Jag är kritisk mot att mottagningen flyttat här ifrån. Det är inte rätt tänk. Mottagning måste ligga där människor är. Jag hade rent av velat se att mottagningen flyttade ut på stan så att den kom ännu närmare folk. Här är jag inte helt överens med verksamheten.

Kan du inte avge ett löfte här och nu att öronmottaningen återvänder till Landskrona?
– Nej det kan jag inte. Politiker bestämmer inte allt. Har vi inte den medicinska professionen med oss blir det svårt. Ibland är de inte på samma bana som vi. Vi politiker tänker ur ett medborgarperspektiv, de ur ett medicinskt perspektiv. Vi måste mötas någonstans på mitten. Vi kan därför inte alltid lova exakt. Jag tycker att öppenmottagning  oavsett vård ska ut och inte in. Se bara på framgångarna med blodcentralen på Triangeln i Malmö.

Borde då inte Landskrona och dess 43 000 invånare kunna förvänta sig en dygnet runt  bemannad akutmottagning i staden?
– Vi måste se till att öka mottagningsmöjligheterna för akutvård i primärvården. Vi måste skapa ett system som gör att vårdcentralerna vill hålla kvällsöppet och helgöppet på ett helt annat vis än idag.  Hela hälsovalssystemet måste bli mer tillgängligt. Här har vi ett bekymmer.

Du menar att det är upp till marknaden att styra över detta?
– Ja, det är det.

Helsingborgs lasarett renoveras just nu för 4,3 miljarder kronor.  Då är Landskrona lasarett viktigt har du sagt, men vad händer sen när det är färdigrenoverat i Helsingborg?
– Det blir en tioårsperiod av renovering och nybyggnation och då kommer Landskrona vara en nyckelspelare i detta. Under tiden kommer det att hända saker inom teknisk utveckling, inom medicinsk utveckling som gör att vi om tio år kommer att säga vilka dårar de var. Varför gjorde de inte på detta viset. Om tio år kommer lasarettet i Landskrona vara än viktigare än idag . Just som navet i bassjukvården som kommer att behöva teknisk- kunskaps- och kompetenscentra. Alla, såväl patienter som läkare kommer att ha helt nya roller då.

Operationsverksamhet i Landskrona har av många beskrivits som en av landets främsta inom sitt område. Borde den då inte utvecklas istället för att avvecklas?
– Jag måste förlita mig till den medicinska professionen som säger att vi kan inte hålla uppe kvalitén med dessa små volymer även om det kortsiktig var väldigt effektivt.  Vi får se. Jag tror inte i framtiden att det är denna typen av operationer vi kommer att se. Det kommer att bli mycket, mycket mer av dagkirurgi. Det kommer att krävas helt andra resurser. Vi kan inte bygga för gårdagens sjukvård.

I detta sammanhang lovades Landskrona just en avancerad ögonsatsning. Vad hände med den?
– Nu blev det en helt annan struktur. Det var mot att operationerna skulle försvinna och nu gör de inte det.

Vad händer med ögonsjukvården nu?

– Nu har vi ett vårdval inom det och där har Landskrona en möjlighet att ackreditera sig.

Är det upp till sjukhuschefen att göra en sådan anhållan?
– Det är helt upp till den lokala chefen.

Hur ska nu ni i femklövern visa att ni menar allvar och satsar på Landskrona lasarett?
– Det försöker vi visa genom samarbete med kommunen. Men framförallt genom de tioåriga planerna som vi har framför oss och som  kommer att kräva mycket av Landskrona då man kommer att få ta hand om mycket av de som Helsingborg inte kan hantera under ombyggnadsperioden. Sen har vi en resa att göra i denna delen av Skåne där det är vi, det vill säga sjukvården, som ska hem till patienten och det är inte lika utbrett här som på andra platser.

Avslutningsvis, är det politiska klimatet smutsigare i Landskrona än i övriga Skåne?
– Ja, just här är det så. Det pågår ju faktiskt en öppen kampanj i Landskrona där socialdemokraterna påstår att vi ska stänga lasarettet .

Bakom horden av regionpolitiker som Mats Persson (FP), Patrik Holmberg (C), Birgitta Södertun (KD) och Lena Benediktsson (FP) med flera samt flera lokala partikollegor står även Niklas Karlsson (S) och lyssnar.
– Vi säger mycket riktigt; Lägg inte ner Landskrona lasarett. Hur femklövern tolkar detta kan jag inte svara på. Vi vill vara tydliga med vårt budskap. Vi tänker då inte skala ner på lasarettet i Landskrona om vi får makten i regionen. Man kan undra över hela detta pådrag från Femklövern. Möjligen kan man tolka det som ingen rök utan eld, säger Niklas Karlsson.


När allianspartierna idag mötte Landskronaborna och media passade oppostionsråd Niklas Karlsson (S) på att lyssna i bakgrunden.

Läs även: Politiker i varje hörn

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser