Annons

Första spadtaget på höghus taget

Efter att den så kallade Kumlatomten på väster i Landskrona har fungerat som parkområde i ett flertal år så har nu äntligen spaden satts i marken för det höghus som varit projekterat för kvarteret sedan flera år. Till våren 2016 är det planerat att de första hyresgästerna flyttar in i tolvvåningshuset.

På onsdagseftermiddagen togs det första symboliska spadtaget på Västerpark, det vill säga det höghus som ska byggas på Kumlatomten. Sju involverade personer tog ett par rejäla spadtag och poserade framför kamerorna medan leendena sken ikapp med solen.
– Det har varit en lång process men nu är vi äntligen här, sa Magnus Skiöld, vd Midroc Property Development vilka äger projektet tillsammans med HSB Landskrona.
– Det är skönt att vi äntligen kommit igång. Speciellt med tanke på det intresse som visats. Vi har haft många samtal från personer som är nyfikna och som eventuellt vill flytta hit, sade Mikael Jönsson, vd för HSB Landskrona, till Landskrona Direkt efter det historiska spadtaget.
– Vi räknar med att det börjar synas att det här är en byggarbetsplats i december och till våren 2016 hoppas vi att de första hyresgästerna kan flytta in.

Annons
 

De första planerna på höghuset var att det skulle bli 15 våningar högt. Nu blir det 12.
– Jag är inte helt insatt i varför men det har med säkerhetsklassificeringen att göra. Det är helt enkelt andra regler som gäller om man vill bygga 13 våningar eller mer, fortsätter Mikael Jönsson.

De sex nedersta vångarna ska inhysa ett vårdboende och på de resterande sex våningarna ska det byggas 22 bostadsrätter.
– Vi har en blandad målgrupp. Vi ser gärna såväl medelålders som barnfamiljer och yngre par som hyresgäster. Detta ska vara ett boende för alla, säger Mikael Jönsson och lovar att priserna kommer att vara konkurrenskraftiga.
– En trea kommer att kosta 1 570 000 kronor i insatts och sedan ha en månadsavgift på 4870 kronor. För att vara ett nybygge i en sådan kvallitet som det blir här så är det ett mycket bra pris.

I ett längre tidsperspektiv finns även funderingar på att bygga elva kedje- och sju parhus på tomten intill höghuset. Men än så länge är detta bara på planeringsstadiet.
– Nu tar vi höghuset först och sedan får vi se hur marknaden ser ut. Men vi hoppas verkligen att det blir av, avslutar Mikael Jönsson.


Arkitekt Mats White som ritat huset i samspråk med projektchef Anders Olsson från Midroc.


Pappaledige mark- och exploateringschefen Mårten Olsson passade på att ta en promenad med barnvagnen för att beskåda det första spadtaget.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser