Annons

Seglingens formel-1 gästade Borstahusen

En hård nordanvind svepte över Öresund vid lunchtid på onsdagen. I Borstahusen var kikarna ömsom riktade mot Rungstedt ömsom mot Gråen.
– Var ska de komma ifrån?, undrade en äldre herre.

Klockan 11 skulle startskottet avlossas i Malmö för seglingens motsvarighet till formel 1, M32 Cup. En timme senare var det beräknat att nå fram till dagens delmål i Borstahusen, där lunch var bokad, innan tävlingen fortsatte med målgång i Tuborg hamn.

Annons
 

Starten blev dock fördröjd med en halvtimme.
– Sen hade de två timmars hård kryss upp till oss, säger Uwe Puls, ordförande i Borstahusens Segelsällskap.
Det dröjde alltså innan de första seglena kunde skådas från pirarmen. Kvart över ett sågs de snabba katamaranerna, i det närmaste flygande över vattnet vid Gråen och sen gick det fort. Först över mållinjen strax utanför hamnen var OS-guldmedaljör från London 2012 Fredrik Lööf med besättning.
– Sällan har vi haft ett sånt gäng namnkunniga seglare i hamnen samtidigt, noterar Uwe Puls.

M32 Cup startades 2013. Tävlingarna avgörs på publikvänligt avstånd i Göteborg, Oslo, Malmö, Köpenhamn och Stockholm. Tanken är att kora bäste snabbseglaren men även att göra sporten mer publikvänlig. Det är inga duvungar som tävlar. Deltar gör bland andra, Hans Wallén, OS-silver i Atlanta och niofaldig världsmästare i olika klasser, Mattias Rahm taktiker Americas Cup och vinnare av Match Cup Sweden samt  Martin Krite och Klabbe Nylöf, båda vinnare av Volvo Ocean Race.
Katamarenerna är svenskbyggda och framtagna av den legendariske seglaren Göran Marström.
– M32 Cup är en helt igenom kommersiell tävling. Där sponsorer får följa med ut i ribbåtarna. Det är sponsorjippon och dylikt på land och eftersom tält och annat behövde transporteras till Tuborg så lade tävlingsledningen in ett luchstopp i Borstahusen, avslutar Uwe Puls.


En seglare som inte fick igång aktersnurran fick agera pausunderhållning.


Sensommarvädret var som gjort för gjort för en tävling och M32-seglarna valde att göra en omväg för lunch i Borstahusen på sin väg från Malmö till Tuborg.


Fullt ös! De vindsnabba 500-kilo lätta kolfiberbyggda katamarenerna syntes plöstligt på sundet.


Först att klyva mållinjen var team Lööf.


Efter målgång bogserades katamaranerna i hamn och seglarna kunde luncha innan det åter var dags att korsa sundet i perfekta vindar, vilket gjorde att det bara tog 25 minuter över till Tuborg.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser