Annons

Hypnosdröm blir bok på holländska

Gunnar Thunberg är för många känd som den annorlunda gymnasieläraren som gick i pension för drygt tio år sedan. Han är även en uppmärksammad författare och i dagarna publicerar han en nyutgåva av boken ”Mitt liv som munk”, fast på holländska. Det är nämligen i norra Belgien, där man talar holländska som Gunnar Thunbergs mycket märkliga historia utspelar sig.

Allt började 2005.
– Då gjorde jag min första regression, det vill säga en resa tillbaka till ett tidigare liv under hypnos. Jag gjorde det på min käresta Guns inrådan, efter en massa mystiska händelser i mitt hus i Smörhålan, säger Gunnar Thunberg.
– Jag hamnade under hypnosen i ett kloster på 1400-talet och fick en helt fantastisk historia. Bilderna jag såg blev sedan till teckningar och det jag sade spelades in på band, som jag sedan skrev ner, säger han när han tittar in på redaktionen.

Annons
 

Därefter började ett detektivarbete som snabbt gav frukt.
– Jag upplevde att klostret måste ha legat i nuvarande Belgien. Genom att leta på kartor ledde alla spår till Affligem, 20 kilometer väster om Bryssel.

Sagt och gjort. Gunnar Thunberg tog med sin käresta på en utflykt till Belgien 2005.
– Väl framme i Affligem upptäckte jag många likheter från min hypnos. Jag ritade och tog foton, men hade inte modet att knacka på klosterporten. Jag nöjde mig med utsidan, berättar han och resultatet av upplevelsen blev boken ”Mitt liv som munk”.

Sedan gick tiden. Nya böcker skrevs men ifjol vaknade intresset igen.
– Jag började fundera på om man skulle ta itu med munken på nytt. Kanske skulle jag kunna ge ut boken i Belgien och Holland. Eftersom jag talar holländska någorlunda, skulle jag med hjälp av min parlör kunna göra min översättning av den svenska texten, berättar Gunnar Thunberg och fortsätter.
– Det blev ett digert arbete som tidigare i år resulterade i ett utkast med titeln ”Mijn vrooger leven als een monnik”.  

I samband med skrivandet föddes idén om en ny resa till klostret.
– För att boken skulle bli perfekt borde jag göra ett besök inne i klostret. Jag skrev ner till dom och fick snabbt positivt svar från abboten Jan Goedgebeur, att han och 92-årige pater Wilfried Verleyen samt en historiker gärna ville träffa mig och Gun.

I somras bar det så än en gång iväg och resan blev något utöver det vanliga.
– Den 22 juli reste vi ner till Belgien där vi fick våra livs upplevelser. Vi fick besöka klostret och beundra insidan. Vi mottogs med öppna famnen och serverades källarsvalt Affligem klosteröl, sedan länge mitt favorit öl. Dessutom fanns det vitt vin eller vatten, men alla valde ölet.

Munkarna visade stort intresse för Gunnar Thunbergs bok och ett viktigt steg mot en utgivning togs.
– Vi diskuterade en eventuell utgivning i Belgien och Holland eftersom de tyckte att berättelsen var fantastisk och annorlunda. Jan Goedgebeur erbjöd sig att korrekturläsa min holländska utskrift, som jag skickat i förväg. Han var imponerad, att han kunde förstå vad jag skrivit. Det fanns en del fel givetvis.

Efter de litterära diskussionerna väntade en rundvandrig och lite skönsång av Gunnar Thunberg som även är en uppskattad körsångare.
– Det blev det en fantastisk rundvandring  i det enorma benediktinerklostret, där det idag tyvärr bara finns 15 munkar. Den yngste är 50 år och den äldste 92.  Jag hade tillfälle att prata med munkar som då och då dök upp i korridorerna. Vilka fantastiska rum och arkitektur. Det var tyst. Fridfullt. Till och med jag gick ner i varv, man kände ett lugn. Man ville stanna länge, säger han och ler stort åt minnet.
– Jag fick också tillfälle att sjunga ”Härlig är jorden” i den nya kyrksalen från 1970-talet. En fantastisk akustik.

Innan kosan styrdes hemåt blev det ett ömt farväl.
– Jag fick också den stora äran att skriva i klostrets enorma gästbok. Stort avsked blev det sedan ute i klosterträdgården, där vi fick bilder och böcker om klostret och det blev ett stort kramkalas.

Efter att ha varit hemma några veckor börjar Gunnar Thunberg se resultatet av sin resa. Provex har tryckts och nu väntar han spänt på hur den ska tas emot i Belgien och Holland. Någon risk för att han ska få för många böcker är det inte.
– Jag tänker trycka upp den nya boken på ”print on demand” i lämpliga doser beroende på den strykande åtgången, som jag förväntar mig, avslutar han och skrattar hjärtligt.


Gunnar Thunberg skriver i bibliotekets stora gästbok. Biblioteket är som ett större stadsbibliotek i Sverige. Urgamla böcker som är oersättliga fyller hyllor och magasin.
– Man får hoppas att det inte blir eldsvåda, säger Gunnar Thunberg.
Foto: Privat


Affligems Kloster.
Foto: Privat


– Klostrets matsal är nästan lika stor som en idrottshall. Och här äter de 15 munkarna, säger Gunnar Thunberg.
Foto: Privat


Wilfried Verleyen, Gunnar Thunberg och Jan Goedgebeur.
Foto: Privat


Pater Wilfried Verleyen slår upp Affligen kloosterbier.
Foto: Privat

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser