Annons

Ministerbesök på Oatly

På onsdagen gästade landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) Landskrona. På programmet stod ett besök på Oatly vilka producerar livsmedel med havre som bas. Förutom de lokala centerpartisterna fanns en del Landskronaföretagare i livsmedelsbranschen på plats och det talades såväl om upphandlingsfrågor och Systembolaget som EU-plattformar och antibiotikaanvändning på djur.

En av Landskronacenterns hjärtefrågor är att maten inom skola och omsorg ska vara ”himmalagad”.
– Det gäller att ställa krav när man upphandlar. Så gör alla andra myndigheter. Det är tillexempel ingen tillfällighet att nästan samtliga brandbilar är från Scania eller Volvo, menar Eskil Erlandsson.
– Det viktigaste är dock att inte handla upp hela matkassen på en gång. Handla upp potatisen för sig och fläsket för sig. Då ökar chanserna betydligt att de lokala näringsidkarna kan vara med på upphandlingen. Kräver man sedan dessutom att kycklingköttet ska vara färskt och inte fryst så kommer de lokala uppfödarna automatiskt att ha ett bättre utgångsläge.

Annons
 

En av gästerna vid sammankomsten var Joacim Larsen, vd för Bryggeriet Finn och han undrade hur Centern stod i frågan om gårdsförsäljning. Skulle det bli tillåtet att sälja alkohol genom såkallad gårdsförsäljning så skulle möjligheterna öppna sig för Bryggeri Finn att kunna sälja sin produkt till besökare.
– Här finns ett stort politiskt motstånd och jag tror att det bara är Centerpartiet som aktivt säger ja till gårdsförsäljning, svarade Eskil Erlandsson och tog Finland som ett exempel på att gårdsförsäljning fungerar trots monopol.
– Dom har nästan ett identiskt monopol som vi har men där får de som exempelvis gör egen likör på bär lov att sälja till besökare. Och det fungerar alldeles utmärkt. Men som sagt. De flesta partierna säger aktivt nej till gårdsförsäljning i dagsläget.

När jordbrukspolitiken kom på tal så var Eskil Erlandsson mycket tydlig.
– Inte fan ska vi sänka vår standard. EU-plattformen måste höjas till svensk nivå. Danskarna ger sina djur åtta gånger mer antibiotika än vi svenskar. Sedan blir det värre och värre ju längre söderut man kommer. Det är fruktansvärt, säger ministern och varnar.
– De resistenta bakterierna blir alt fler och det är katastrofalt. Jag vill kunna ta antibiotika som fungerar om jag blir sjuk men detta håller på att förändras. Och det första som måste till är att man ska gå från gruppmedicinering av djur till individuell medicinering. Idag ger många lantbrukare alla sina djur antibiotika istället för att bara ge de som verkligen behöver det och det får mycket svåra följder för framtiden.

Efter frågestunden tackade Landskronacenterns ordförande Sven Svederberg ministern för besöket och pratstunden. Därefter genomfördes en rundvandring på Oatly innan Eskil Erlandsson for vidare med destination Trelleborg.


Det är är lika roligt som noga med hygienen.


Eskil Erlandsson lyssnade och var imponerad över Oatly och dess produktionslinje som tar 12 timmar från havre till slutvara.


Slutligen fick ministern motta en gåva med livsmedel från Ven och Landskrona.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser