Annons

Fotofestivalen växer

– You are crazy, I love it. Det sa den holländska reklaminnovatören Jan-Willem Hordijk till Thomas H. Johnsson, konstnärlig ledare för Fotofestivalen, när han presenterade idén om att sätta upp gigantiska lysande bildskärmar på Halvmånen. Och det är bara att hålla med. Landskrona står inför en fantastisk fotofestival som intar hela staden med start på fredag. Från Landskrona teater sträcker sig ett stråk via Nygatan och Rådhustorget till kasernplan och konsthallen och på denna sträckan kommer huvuddelen av årets fotofestival att äga rum. Dessutom görs avstickare till Halvmånen samt till nio andra platser i staden där fotografier satts upp på husfasader. Själva festivalen varar till söndag men ett par av utställningarna finns kvar även efter helgen. Precis som förra årets festival så blir det inte bara utställningar, utan även workshops och föredrag med några av de internationellt mest erkända namnen i fotobranschen. Exempelvis kommer både Lesley A. Martin från Aperture i New York och Christian Caujolle som bland annat startat Gallery VU i Paris till festivalens Internationella Seminarium. Och listan av utställare och föredragshållare kan göras lång. Totalt blir det över tjugo utställningar som kommer att visas. – 2013 års festival slog ut bra och därför har vi spänt bågen ännu högre i år. Vi har lockat hit om möjligt ännu starkare namn är förra året, säger Göran Nyström, kulturchef i Landskrona och museets fotoansvarige Janne Jönsson fortsätter. – Dessutom har vi på museet utställningen ReGeneration 2 vilken är den största och dyraste fotosatsningen någonsin på museet. ReGeneration 2 – framtidens fotografer I går fyllde fotografin 175 år. Det firades med World Photo Day. Den 19:e augusti 1839 räknas som fotografins födelsedatum, dagen då franska staten utropade fotografin till var mans egendom genom att skänka patentet till världens första fungerande fotoprocess, daguerrotypi, som en gåva till mänskligheten. Uppfinnaren Louis Daguerre fick en livstidspension från franska staten och utmärkelsen Hederslegionen. Därifrån till ReGeneration 2, med undertiteln ”Tomorrow’s Photo­­­graphers Today”, som visas på museets andra våning är steget långt. På väggarna hänger verk av 80 unga fotografer, av 30 nationaliteter, utvalda på 48 av världens mest välrenommerade fotografiska utbildningar. Sverige representeras av Lina El Yafi, David Molander och Kristoffer Axén, fotografer som redan idag håller hög klass men som väntas bli världsledande. Det är Schweiziska musée de l’Elysée som genom fotoutbildningar världen runt tagit fram de fotografer som de tror kommer att ligga i frontlinjen i framtiden. – Det här är en utställning som visats ibland annat Paris och New York och efter Landskrona så väntar Sankt Petersburg. Det ger kanske en bild av hur stor denna utställning är, säger Janne Jönsson. 18-åring får Claës Lewenhaupts stipendie På museets bottenvåning hänger även där en framtidsman, eller kille. Det är blott 18-årige Sander Broström som tilldelas årets Claës Lewenhaupts stipendie. Fotografierna på väggarna visar en mognad som för tankarna till en meriterad fotograf och faktum är att Sander Broström erhållit ett flertal priser, framför allt för klassiska naturfotografier. Men idag visar han en annan typ av verk. – I klassiskt naturfotografi är reglerna strikta men här har jag tagit ut svängarna och visar naturfotografi med mänsklig påvekan, säger han och ler blygt. – Jag är inte van vid sådant här. Fotografering har länge legat Sander Broström varmt om hjärtat men riktig fart tog det när han fyllde 12 år. – Då fick jag min första kamera i födelsedagspresent och efter det har det blivit mycket fotograferande. Sander Broström använder sig, utan undantag, av digital fotografering men han erkänner att han är nyfiken på att testa att fotografera analogt. Och kanske framför allt att framkalla egna bilder. – Det digitala fotograferandet kan man ösa på med. Men tanken på att varje bild blir unik när man framkallar själv, kittlar en del. Han tror dock inte att fotograferandet är något som han kommer att försörja sig på i framtiden. – Nej, jag tror inte det. Jag vill ha fotograferingen som en hobby. Jag tror att det håller motiveringen uppe. Dessutom vill jag inte att fotografiet ska bli en börda och det blir det lätt om man tvingas ha en inkomst på det. Fyra konstnärer på Konsthallen I Konsthallen ställer fyra fotografer ut och även här är det fråga om internationellt erkända fotografer. Bland annat visas bilder på en skärm av Hasselbladspristagaren Nan Goldin. – Hon och ett flertal andra kommer dessutom hit personligen och det är är inspirerande. Nan Goldins fotografi har betytt så mycket i modern fotohistoria, säger Thomas H Johnsson. – Men vi har mycket mer i programmet på konsthallen. Holländaren Bertien van Manen och japanen Rinko Kawauchi, ställer ut och håller föredrag om sin fotografi, fortsätter Thomas H Johnsson. Den fjärde att ställa ut på Konsthallen är Eva Klasson som var Christer Strömholms favoritelev på Fotoskolan i Stockholm på sent sextiotal, något han inte erkände förrän sent i livet. På hans inrådan åkte hon till Paris för att arbeta som frilansfotograf, hamnade i kravallerna och dess efterdyningar – och vände till slut kameran inåt, mot sig själv. Några hundra meter västerut från konsthallen ligger Halvmånen, en del av strandpromenaden Linjen. Där står sju gigantiska ”reklamskärmar”. Men här har arrangörerna tänkt till och fått till något alldeles extra. I stället för reklambudskap visas fotografier från Arktis tagna av Mareike Timm och frågeställningen är; Vad är vi på väg att göra med vår jord? Och med Arktis? – Skärmarna är upplysta så de gör sig bäst efter mörkrets infall, säger Thomas H. Johnsson. – Jag talade med Jan-Willem Hordijk på Trotter om dessa skyltarna men jag kunde inte hitta några platser för dom i stan. Men när jag gick förbi Halvmånen så fick jag idén och ringde och bad honom komma till Landskrona och titta. När vi stod vid platsen så skakade han på huvudet och sa ” You are crasy, I love it” och på den vägen är det, säger Thomas H Johnsson och skrattar. Festivalcenter i Teaterparken Förutom ovanstående utställningar så kommer det att visas massor av fotografi runt om i staden, inte minst på Nygatan där man för andra året kommer att få tillträde till ett flertal lokaler som annars står tomma. Men Fotofestivalen är inte enbart utställningar. – Det är ett av två ben. Det andra är att det hålls föredrag och workshops under alla tre dagarna och på flera platser. Mycket kommer att äga rum på Landskrona Teater, säger Thomas H Johnsson och med anledning av det oerhört digra utbudet så rekommenderas ett besök på Fotofestivalens hemsida där all information finns. Festivalcentret kommer att vara beläget i Teaterparken. Där blir det restaurang, livemusik, bildspel på utomhusduk, boktält och bokrelease. Området är öppet för allmänheten och kräver inget inträde. – Vi vill att detta ska vara en festival där alla kan träffas, snacka fotografi och framför allt ha trevligt, avslutar Thomas H Johnsson.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser