Annons

S-kritik mot VD-tillsättning

Det var cirka 70 personer som sökte tjänsten som VD för Ventrafiken. Men när det på måndagen var dags för styrelsen att ta beslut om vem som skulle erbjudas tjänsten så presenterades endast ett namn av styrelseordförande Björn Falk (M) och det var Rolf Andersson. Vice styrelseordförande Bertil Engdahl (S) var med att besluta om en tillsättning men hans partikamrater Anders Karlsson och Jenny Tillander valde att inte delta. Nu är de kritiska mot såväl Björn Falks tillvägagångssätt som sin egen partikamrats handlande.

Den socialdemokratiske vice ordföranden i Ventrafiken, Bertil Engdahl hade inget att erinra mot den nya tillsättningen av VD på måndagen. Men hans partikamrater i styrelsen, Anders Karlsson och Jenny Tillander är mycket kritiska till hur ärendet behandlats och därför valde de att inte delta i beslutet.
– Det började för ett par tre veckor sedan då Björn Falk vi vid ett informellt styrelsemöte presenterade Rolf Andersson som en av kandidaterna till VD-posten. Jag och Jenny Tillander gjorde då klart att vi ville ha tre eller fyra namn till på tänkbara kandidater så att vi skulle kunna välja. Dessutom ville vi ha ett lönetak på 60000 kronor. Men när vi kom till styrelsemötet igår så var det bara att rösta ja eller nej till Rolf Andersson och då valde vi att avstå, säger Anders Karlsson.
– Jag vill poängtera att det är möjligt att Rolf Andersson är rätt man för jobbet men vi ville ändå ha fler kandidater att välja mellan.

Annons
 

Anders Karlsson är också kritisk till hur hans partikamrat, vice ordförande Bertil Englund har hanterat ärendet.
– Vad Bertil Engdahl beslutar får stå för honom. Men han har inte förankrat det hos oss och det är olyckligt, säger Anders Karlsson.

Bertil Engdahl tycker att det är olyckligt att Anders Karlsson och Jenny Tillander är kritiska. Han gör dock klart att han enligt honom själv har handlat korrekt.
– Vad gäller kritiken mot att jag och Björn Falk endast presenterade ett namn så har jag inga andra kommentarer än att vi i presidiet, det vill säga jag och Björn, hade styrelsens förtroende att leta upp en VD och så har vi gjort, säger Bertil Engdahl och svarar på den kritik han får av Anders Karlsson och Jenny Tillander angående att han inte förankrat sina tankar hos sina partivänner.
– Det här är ingen politisk nämnd. Jag sitter i en bolagsstyrelse och har bolagets bästa för ögonen. Jag har jobbat i 50 år inom bolagsvärlden och tror mig veta vad det innebär att sitta i en bolagsstyrelse, säger han och riktar kritik tillbaka.
– Det här är en prestigefråga för dom. De har haft fyra veckor på sig att själv gå genom alla ansökningar men de har inte kommit fram med ett enda namn, svarar Bertil Englund.

Läs även: Klart med ny VD för Ventrafiken

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser