Annons

Äntligen klart med näringslivschef

Idag presenterade stadsdirektör Susanne Öström och förvaltningschef Stefan Johansson två  nya chefer som börjar sina anställningar i höst. Anna Classon kommer att bli tillväxt- och näringslivschef och Eva Marie Tancred anställs som utredningschef.

Inte sedan januari 2009 har Landskrona stad haft något som kan liknas vid en näringslivschef. Det var den 31 januari som dåvarande tillförordnade VD:n för Invest i Landskrona Claes Nilsson slutade. Han hade då jobbat med näringslivsfrågor en längre tid, först under VD Hans Eriksson som sparkades något år innan Claes Nilsson slutade, och sedan som tillförordnad chef. Därefter har kommunen sökt med ljus och lykta efter en ny chef medan ett flertal tillförordnade chefer kommit och gått.

Annons
 

Men i fredags skrevs ett anställningsavtal med 43-åriga Landskronabon Anna Classon som kommer att bli tillväxt- och näringslivschef för Landskrona stad från och med den 11 november.
Anna Classon kommer närmast från sitt eget företag MPG där hon de senaste åren har varit VD. Innan dess arbetade hon på teknikkonsultföretaget Semcon där hon huvudsakligen arbetade som informations- och marknadsansvarig.
– Det ska bli oerhört kul att jobba med en stad efter att ha arbetet inom näringslivet under hela mitt liv. Jag vet att beslutsvägarna är längre men här finns också en annan  kompetens. Min fördel är att jag förstår och talar samma språk som företagarna, sa hon på den presskonferens som hölls på måndagen.

Hennes arbete kommer dock att bli betydligt bredare än att bara syssla med näringslivsfrågor. Hon kommer även att ansvara för stadens destinations- och turistdel samt kommunikation. Beträffande detta så ser hon en stor fördel i att bo i Landskrona.
– Det är närmast en förutsättning. Det handlar om trovärdighet. Hur ska jag kunna hävda Landskronas storhet om jag inte bor här själv, frågar hon retoriskt.
– Landskrona har en bas, en grund att stå på och en infrastruktur som gör staden oerhört intressant och jag ser verkligen fram emot att få börja jobba, säger hon.

I den nya kommunorganisationen har man även slagit ihop juridikavdelningen med avdelningen som har hand om trygghet och säkerhet med de som arbetar med EU-frågor och IT-strategi. Ny chef för denna avdelning blir Eva Marie Tancred som idag arbetar som  kommunikationschef i stadsområdesförvaltning Norr i Malmö.
Jag ser fram emot mitt nya uppdrag och att få lära känna mina nya medarbetare och kollegor. Landskrona är en fin stad med ett gynnsamt läge. Det känns oerhört spännande att få vara en del i den utveckling som nu pågår i staden, säger Eva Marie Tancred som även hon bott i Landskrona i 16 år och som börjar sin anställning den 20 oktober.

På stadsledningskontoren är man nöjd med att kunna presentera de två nya cheferna.
– Anna Classon och Eva Marie Tancred är två erfarna och resultatorienterade chefer som kommer att leda arbetet med att vidareutveckla såväl organisation som verksamhet inom sina respektive ansvarsområden, säger förvaltningschef  Stefan Johansson.

Med tanke på den kritik som riktats mot den styrande treklövern gällande att de inte lyckats hitta någon ansvarig för näringslivsfrågorna så vill stadsdirektör Susanne Öström poängtera att det inte är något politiskt i att cheferna anställs just nu, fem veckor innan valet.
– Nej, det har inget med politiken att göra, säger hon men rättas till viss del av Stefan Johansson.
– Det är på politikernas uppdrag som vi anställt cheferna men tidpunkten har inget med politiken att göra. De fick besked i morse att vi anställt nya chefer. Dessutom är det så att vi hade intervjuat fem personer till vardera tjänsten och endast de två som nu tackat ja stämde överens med vår kravprofil. Skulle dessa tackat nej så hade vi inte haft nya chefer innan valet, säger han.
– Att det tagit så lång tid beror bland annat på att vi genomfört stora övergripande organisationsförändringar och nu är dessa nya cheferna på plats för att vara med i slutfasen.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg är glad att nya chefer är utsedda men tar lätt på kritiken att allt tagit tid.
– För mig är det viktigare att rätt person får jobbet än att man bara anställer vem som helst. Nu har vi en ny näringslivschef på ingång och nu utgår vi från detta.

Rekryteringarna har skett utan externa firmor. De båda som nu fått jobben har också aktivt sökt dessa själv. Deras löner kommer att ligga på 58 000 kronor i månaden vardera.


Anna Classon och Eva Marie Tancred nya på stadshuset.


Eva Marie Tancred, utredningschef.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser