Annons

Sofia Albertina bjuder in till tionde kyrkomusikfestivalen

Kyrkomusikfestivalen i Sofia Albertina kyrka firar 10-årsjubileum.  Bland årets artister märks bland annat Janne Schaffer och Anna Bromee. Den sjunde augusti inleder Gerald Martindale från Toronto kyrkomusikfestivalen med en av sina klockspelskonserter.

Sofia Albertina kyrka är platsen för den årligen återkommande kyrkomusikfestivalen.
Dag Videke, organist, håller i trådarna.
Under fyra dagar, från den sjunde till och med den tionde augusti, bjuder vi på klockspelskonserter och kvällskonserter med olika musiker och sångare, berättar han.

Annons
 

Anna Bromee, skådespelare, ståuppare och sångare, känd från ”Partaj” på Kanal 5 och Fredriksdalsteatern i Helsingborg, framträder tillsammans med Helsingborgs Kammarkör under kyrkomusikfestivalens sista dag.
– Jag kommer bland annat att recitera texter som harmonierar med konsertens tema ”Till havet”, och sångerna som kören sjunger, så att allt upplevs som en helhet, berättar Anna Bromee.

Under konserten kommer hon även att sjunga. Bland annat en sång av Jacques Brel som aldrig gjorts på svenska tidigare, och som hon själv översatt från franska. Hittills har den bara framförts live en gång.
– Det var på Dunkers i maj tillsammans med Helsingborgs Kammarkör. I samma konsert som vi gör nu i Landskrona. Jag kommer också att läsa några dikter som jag och Dag Videke valt ut tillsammans; texter av Karin Boye, Tomas Tranströmer, Barbro Lindgren och Olle Adolphsson, med flera. Det är väldigt roligt att få vara med och läsa texter i den stämning som kören förmedlar i sina sånger.

– Det var en lisa för själen att jobba med Helsingborgs Kammarkör för första gången i maj. Jag satt på scenkanten under konserten på Dunkers och bara njöt. Det var otroligt att få sitta mitt i deras musik med alla dessa underbara klanger. När jag träffade kören första gången kände jag direkt – de här människorna tycker jag om. De är oerhört inspirerande och varma.

I  hösten kommer Anna Bromee att fortsätta spela in ”Partaj” på Kanal 5 samtidigt som hon medverkar i föreställningen ”Ett bloss för Lena Nyman”.
– Dessutom kommer jag att arbeta med mitt ”hjärtebarns-projekt” – en skiva med Edith Piafs sånger på svenska, tillsammans med Kajsa Ernst och Babben Larsson.

Skivan kommer ut 2015, och innehåller Piaf-klassiker i nya arrangemang och översättningar. Men också fem sånger som aldrig tidigare har framförts på svenska.
– Jag var i Paris och träffade kompositören  Jean Pierre Moulin, som skrev sånger för och tillsammans med Edith Piaf på 60-talet. Han är 92 år nu, och vid full vigör. Jag fick sitta bredvid honom på piano-pallen när han spelade deras sånger och berättade. Nu har jag översatt dem till svenska och spelat in dem. Bland annat en sång som de skrev och repeterade hösten 1963. Den har aldrig tidigare framförts – Edith Piaf gick bort innan hon hann spela in den.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser