Annons

Häljarpsförfattare nominerad till internationellt pris

Häljarpsbon Ann Gomér har många järn i elden. En av hennes huvudsysslor är att skriva böcker för barn med intellektuella funktionsnedsättningar. Nu har en av dessa böcker, Moa åker på läger, blivit nominerad till priset för ”Outstanding Books for Young People with Disabilities” av IBBY – International Board of Books for Young people.
– Jag blev först chockad och sedan förstummad av glädje när jag fick beskedet på telefon. Det är en bekräftelse på att vi gjort en mycket bra produkt, säger Ann Gomér och skickar en tanke till Cecilia Höglund som illustrerat de fem böckerna om Moa.

Ann Gomér betonar att målgrupperna, det vill säga de lite äldre barnen och ungdomarna, är oerhört viktiga.
– De har precis som oss andra känslor som kärlek, oro, glädje och sorg. Därför är det viktigt att det finns litteratur som även dessa kan ta till sig. Såväl vuxna som barn med funktionsnedsättningar blir ofta bortglömda när det talas om litteratur.

Annons
 

Nomineringen innebär att hennes bok kommer att exponeras för långt fler personer, exempelvis bibliotekarier, än vad som varit fallet annars och vill det sig väl så sprids boken även utomlands.
– Först skickas den till svenska IBBY i Göteborg och där kommer den att hamna i en katalog tillsammans med övriga nominerade. Och redan detta är mycket stort. Skulle boken sedan komma genom nästa nålsöga, hos juryn i Canada, så väntar en barnboksturné utomlands samt barnbokmässan i Italienska Bologna, säger Ann Gomér och ler.

Sammanlagt har det blivit fem böcker om Moa men några fler blir det inte. Istället vill hon skriva några böcker om Moas pojkvän Linus.
– Det märkliga var att vi sökt och fått pengar av Specialpedagogiska skolmyndigheten till böckerna om Moa. Men när vi sökte medel för att skriva om Linus blev det nobben, säger Ann Gomér som dock inte tänker ge upp.
– Jag tänker skicka in en ny ansökan för jag anser att det finns ett stort behov även till pojkar. Att få pojkar att läsa fler böcker är ju ett mål och det kan rimligtvis inte bara gälla de som inte har några funktionshinder.

Nu väntar Ann Gomér på ett nytt samtal och hennes förhoppning är att hennes bok till slut hamnar i Bologna.
– I september eller oktober räknar jag med att få besked om min bok gått vidare och fram till dess får jag vänta med spänning, avslutar författaren.


Böckerna om Moa är spiralbundna och har hård laminerad pärm. Böckerna är textade med såväl vanliga bokstäver som Takk-tecken.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser