Annons

Späckat valprogram ska ta Centern till kommunfullmäktige

Att Centerpartiet i Landskrona vill ta sig in i maktens lokala korridorer råder det ingen tvekan om. Det primära målet är att få in minst en representant i kommunfullmäktige och högst upp på önskelistan står en kommunalrådsplats. På tisdagen presenterade partiet sitt valprogram under rubriken Närodlad och hållbar politik för Landskronas Bästa.

Centerpartiet i Landskrona har sex huvudpunkter i sitt valprogram och den första är Jobb och företagande.
– Det är en av valets viktigaste frågor, säger Marko Huttunen, förstanamnet på Centerns lista.
– Vi vill ha färre åtgärder och fler riktiga jobb. Dessutom vill vi göra regelverket enklare så att det ska bli lättare att anställa.
Marko Huttunen utesluter inte att det kan bli tal om att anställa fler inom det offentliga.
– Det finns de som menar att det behövs fler händer inom vård och omsorg. Men vad vi först och främst vill är att noggrant utreda hur stort behovet egentligen är och sedan utgå från det, säger han.

Annons
 

Som andra punkt i valprogrammet står Miljö, byggnation och hållbar utveckling.
– Det är inte bara transporter som är viktiga ur miljöhänsyn utan även kvalité och det kommer ofta i skymundan, säger partiets ordförande Sven Svederberg.
– Vi kommer även att arbeta för att vi ska använda så mycket återvunnen energi som möjligt. Vår vision är att utveckla Landskrona till Sveriges vassaste miljökommun, säger han.
Marko Huttunen berättar också om att partiet vill satsa på kollektivtrafiken, framför allt i byarna utanför tätorten.
– Vi ser gärna två ringlinjer mellan byarna, en i den norra delen av kommunen och en i den södra. Dessa ringlinjer ska sedan angöra stationerna i Häljarp respektive Glumslöv. Man ska helt enkelt inte tvingas att ha bil för att bo utanför tätorten.

Ronald Gummesson är fjärdenamn på listan och han berättar att Centern vill att Landskronahem ska bygga hyresrätter i byarna.
– Vi vill se fler hyresrätter i byarna av flera anledningar. Den största är att ingen ska behöva flytta därifrån om man inte vill. Det kan röra sig om ett seniorboende eller kanske en skilsmässa som gör att man måste lämna sin villa. Vi ser gärna att privata krafter är med men Landskronahem bör vara motorn, menar Ronald Gummesson och Marko Huttunen berättar att partiet även gärna ser att det byggs bostäder vid stationen i Landskrona så fort som möjligt.
– I alla fall i en liten skala till en början. Tanken är att här ska bo studenter eller jobbpendlare , säger han.

Inom området skola, utbildning och forskning har Centerpartiet många idéer om hur Landskrona ska kunna bli bättre.
– Vi ser exempelvis att eleverna får hemmalagad mat, alltså mat som lagas på skolan. Och detta gäller egentligen all kommunal verksamhet, typ inom äldreomsorgen, säger Marko Huttunen och betonar allvaret i frågan.
– Det får vara slut på det här. Det är fruktansvärt att vi ska transportera fryst mat långa vägar och då talar vi om mat som inte ens är uppskattad.
– Ta Latinskolan i Malmö som ett exempel. Där lagar dom sin egen mat och det är nästan som att äta på restaurang. Matlagning måste få ta plats.

Centern vill också att det entreprenöriella tänket ska starta redan i grundskolan.
– Vi vill att elever med entrepenörskap i sig ska vägledas av lärarna redan i grundskolan. Som det är idag så är det i gymnasiet man startar genom UF-företag, säger Ronald Gummesson.

Beträffande trygghet, omsorg och omtanke så vill Centern bland annat verka för fler poliser samt att tingsrätten i Landskrona bevaras.
– Det hade varit en signal att staten inte har övergett Landskrona. Därför är detta en viktig fråga, säger Marko Huttunen.

Inom omsorgen så vill Sven Svederberg, som för övrigt själv är läkare, att de äldre ska få regelbundna läkemedelsgenomgångar, gärna i kommunal regi.
– Jag kan ta min egen mor som exempel. Vid en genomgång av alla de mediciner hon tog så visade sig att hon bara var i behov av en fjärdedel. De andra medicinerna hade läkare skrivit ut utan att först kontrollera vilka mediciner hon tog, säger han.

Som punkt fem i valprogrammet har Centerpartiet rubriken Fritid, kultur och turism.
– Landskrona är duktiga på kultur och det är viktigt att stödja och utveckla detta, säger Marko Huttunen.
Centern i Landskrona kommer också att agera för att det byggs en multiarena i staden.
– BoIS är viktigt för kommunen och här ska dom spela. Men det ska även finnas plats för andra arrangemang och tanken är att arenan ska kunna användas året om, säger Marko Huttunen.
Ronald Gummesson kan även se att arenan byggs och drivs i kommunal regi.
– Vill inte någon privat aktör gå in så bör kommunen göra det, menar han.

Den sjätte och sista punkten i valprogrammet ligger Centern varmt om hjärtat. Byar och Landsbygd är rubriken.
– En fjärdedel av stadens befolkning bor i byarna runt staden så vi måste se till att de kan fortsätta att bo kvar där om dom vill. Vi har redan talat om hyresrätter och ringlinjer med bussar och detta är bara några punkter. En annan är att vi måste fortsätta att utveckla och bygga ut bredbandet i byarna, säger Sen Svederberg.

Efter att Marko Huttunen, Ronald Gummesson och Sven Svederberg gått genom hela valprogrammet med pressen så talades det lite mer allmänt om framtiden för partiet.
Många av punkterna i valprogrammet luktar höjd skatt.
– Eftersom budgeten är framflyttad till efter valet så tar vi det ekonomiska då. Beträffande höjd skatt så är vi inte emot det om det skulle behövas. Men vi är inte heller emot sänkt skatt, säger Marko Huttunen som tillsammans med sina partivänner lägger ner mer tid än någonsin inför valet.
– Det är klart att det skulle vara en besvikelse om vi inte fick något mandat i fullmäktige, säger Marko Huttunen som dock är full av tillförsikt.

Vilka Centerpartiet ska liera sig med vill de dock inte tala om i dagsläget.
– Den frågan lämnar vi öppen till efter valet. Det enda kravet vi har är att de partier som vi ska samarbeta med utgår från allas lika värde, säger Sven Svederberg och Marko Huttunen fortsätter.
– Får vi vara med vid köttgrytorna efter valet så får vi se vad vi gör då, säger han och avslutar med att sticka ut hakan rejält.
– Skulle vi få en kommunalrådsplats så kommer vi att flytta ner från sjätte våningen till entréplanet. Eftersom vi då är representanter för Landskronaborna så ska vi vara så tillgängliga som möjligt och inte sitta bakom låsta dörrar längst upp.

Här kan du ta del av valprogrammet i sin helhet.


Sven Svederberg är ordförande i Centerpartiet Landskrona och han har goda förhoppningar om att partiet ska göra come back i kommunfullmäktige.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser