Annons

Kulturtorsdag om danska naivister

Veckans ”Kulturtorsdag” på Landskrona konsthall bjuder på en föreläsning av kulturrecensent Peter Madsen  som handlar om hur danska Naiva konstnärer behandlar begreppet naivitet på sitt eget sätt.
Några är sirliga i sin penselföring, andra grövre, och ytterligare andra arbetar nästan ”byggklots”-liknande i framställningen av sina bilder. Det finns vad man kan kalla en ”dansk nationalton” i verken som med en harmonisk underton tydligt visar att det handlar om den danska folksjälen och ett danskt uttryck. Denna känsla uppstår dels, naturligtvis, genom att motiven ofta är kända tablåer från Köpenhamns stadsliv, dels genom att det som avbildas är en presentation av typiskt danskt vardagsliv bl.a. på badstränder och i koloniträdgårdar. Den rena färgtonen som finns i de flesta bilderna framstår som rena färger, med en dansk känsla, sammansatta nästan som flak mot varandra, så att de förstärks i sin renhet och klarhet för betraktaren, berättar Peter Madsen och vill du höra mer bör du bege dig till konsthallen på torsdag klockan 18.30.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser