Annons

Landskronajazzare fixar festival i Estland

I tio års tid har Richard Malmsten burit på en dröm om att arrangera en jazzfestival i den i vackra sommarstaden Vösu i Estland. Idag står det klart att drömmen blir verklighet, nästa år. Idag har Landskronasonen gjort klart med Anneli Kivisaar, kulturchef i Vösu om en jazzfestival i juli nästa år.

– Vösu International Jazz Festival kommer att ha med några av våra stora Svenska namn med på bandlistan tillsammans med musiker runt från Baltikum och övriga världen, säger Richard Malmsten till Landskrona Direkt.

Annons
 

När exakt ska festivalen gå av stapeln?
– Den bästa tiden för en jazzfestival i denna delen av världen är i juli eftersom vädret är som finast då. Jag har försökt att tajma tiden med andra festivaler som till exempel Köpenhamns jazzfestival och andra festivaler i Estland. Därför har vi bokat den 19-20 juli, vilket är passande eftersom som dom har två evenemang här i staden precis innan och efter.

Hur fick du idén till en jazzfestival i Estland?
– Jag har besökt denna underbara lilla havsstad i 22 år sedan jag träffade min fru. För cirka 10 år sedan började jag så smått att planera och för 7 år sedan köpte jag och min fru ett hus här.

Vilka artister har du i tankarna inför festivalen?
– Jag har en stor lista på artister som vill vara med både från Sverige, Baltikum och övriga världen och det kommer att vara tufft att välja men det är ju tyvärr en del av mitt jobb. Annonsering av artister kommer framöver när kontrakt med mera är signerade men vi kommer att se några av våra stora stjärnor.

Kommer du själv att spela?
– Min dröm för 10 år sedan med festivalen var ju först att jag själv ville spela här så det kommer jag att göra. Jag kommer även att kompa några av de stora artisterna som kommer att ha oss som husband vilket blir kul, ungefär som det funkade i Hongkong när Magnus Lindgren, Rigmor Gustafsson, Ulf Wakenius, Nils Landgren med flera kom över.

Är jazz stort i Estland?
– Ja, dom har många fina artister och redan etablerade jazzfestivaler som exempelvis Jazzkaar.

Har du arrangerat något liknande tidigare?
– Jag har varit ansvarig för att ha startat upp en del jazzklubbar runt om i världen där musikstilen än idag kan höras med aldrig något så stort som att grunda och vara ansvarig för en Internationell festival. Det kommer att bli otroligt kul men också en enorm utmaning.

Hur tar sig Landskronaborna sig lättast dit?
– Jag tycker att det är mysigt att ta färjan från Stockholm som smyger sig förbi skärgården med underbar utsikt och fin buffe. Tallink har kryssningar varje dag men vill man komma snabbt finns det många flyg dagligen från Köpenhamn som tar cirka 90 minuter.

Avslutningsvis, kan du inte tänka dig något liknande i Landskrona?
– Absolut, jag älskar min hemstad Landskrona så det hade varit roligt.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser