Annons

Snart klart med ny VD för Ventrafiken

Den 31 augusti slutar Martin Hultman som VD för Ventrafiken. Landskrona stads personalchef Anders Kullenberg sitter nu med 69 intresseanmälningar och menar att en ny VD måste tas fram skyndsamt. De som tar det slutliga beslutet är Ventrafikens styrelse och ordföranden Björn Falk (M) är inte orolig för att en ny VD ska vara på plats.
– Jag och Bertil Engdahl (socialdemokratisk vice ordförande. Reds anm) har tillsammans med tjänstemännen på stadshuset haft koll under tiden som ansökningarna kommit in. Därför har vi redan nu kommit en bra bit på vägen. Jag räknar med att vi till styrelsemötet den 11 augusti ska kunna presentera en kandidat till resten av styrelsen och därefter ta beslut, säger Björn Falk till Landskrona Direkt.

Att han och Bertil Engdahl har några klara favoriter sticker inte Björn Falk under stol med men några namn vill han inte ge.
– De behåller jag för mig själv. Jag räknar med att jag och Bertil ska komma fram till ett namn i slutet av denna veckan. Därefter väntar en MBL-förhandling innan vi tar det till styrelsen för beslut.

Annons
 

Vilka är de viktigaste egenskaperna ni söker efter?
– Det ska vara någon som kan leda rederiet efter de riktlinjer som finns. Sedan är det inte en nackdel om vederbörande kan hantera den situation som uppstår om det skulle bli tal om att rederiet ska upphandlas av någon privat aktör. Undersökningar görs om eventuell privatisering.

Hur långt förordnande kommer den nya VD:n att få?
– Det är något som styrelsen får ta ställning till när vi ska sätta ihop ett avtal.

Hur ser lön och övriga villkor ut?
– Det kommer inte att skilja sig mycket från det avtal som nuvarande VD Martin Hultman har.

Vi har förstått att styrelsen är nöjd med det arbete som Martin Hultman utfört. Varför valde ni inte att förlänga hans förordnande?
– Det stämmer. Han har genomfört sitt uppdrag bra men hans avtal var tidsbegränsat och det går ut den siste augusti.

Men om ni nu var nöjda, varför fick han inte förlängt till en eventuell upphandling?
– Det är inte samma rederi idag som det var när han tillträdde. Dessutom har han själv valt att inte söka den nya tjänsten.

Har ni inte frågat honom om han inte ska söka?
– Nej. Han har valt att inte söka.

Fungerar allt det praktiska, typ biljetter, bokningar, Uraniborg med mera nu?
– Det ska det göra. Det var något litet klabb med Uraniborg nyligen men det var inget allvarligt och är åtgärdat.

Hur ser ekonomin ut i dagsläget?
– Vi har stoppat det våldsamma pengaflödet. Den senaste prognosen pekar mot ett minus på 4 miljoner kronor för 2014, att jämföra med 10-12 miljoner 2013. plusminusnoll räknar vi med att kunna gå 2015.

Siffrorna är dock mycket preliminära då Ventrafiken inte lyckats få sålt M/S Norreborg.
– Vi hade ett par köpare men de ville inte betala vad vi ville ha. Men vi hoppas att kunna få henne såld till hösten. Vi har en mäklare som har hand om affären och han säger att det är på hösten man kan sälja båtar som Norreborg och samtidigt få betalt som man ska.

En annan kostnad som kommer att minska till kommande år är lönekostnaderna. Björn Falk befinner sig på semester när Landskrona Direkt talar med honom och därför kan han inte ge några exakta siffror. Han beskriver dock läget som under kontroll.
– Ta nu siffrorna med en näve salt eftersom jag inte har dom framför mig. Förutom avgångsvederlaget på två miljoner till före detta VD Magnus Anderson förra året så landade lönekostnaderna för 2013 på cirka 23 miljoner kronor. I år räknar vi med att slutsumman hamnar runt 20-21 miljonber och nästa år är vi nere på cirka 18 miljoner. Det innebär att vi kommer att spara cirka fem miljoner kronor i löner på två år och det är helt okej, avslutar Björn Falk.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser