Annons

Flyt(t)ande koloni för ankar

”Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd”. Karin Boyes välkända rader passar som hand i handske när det kommer till Jan Åke Nilsson och Britt Clausens färd utmed den svenska kusten med en minst sagt iögonfallande husbåt.
– Vi har fått en hel del kommentarer under resans gång, men det är bara kul och människorna vi mött har varit väldigt positiva och glada, berättar Jan Åke Nilsson.

Äventyret började när husbåten skulle flyttas från Kristinehamn vid Vänerns strand till Örebro inte långt från Hjälmaren. Enklast hade varit att skicka farkosten via landsväg, men varför göra det lätt för sig när man uppnått mogen pensionsålder. Planerna drogs upp för att ta ruten via Vänern, Göta- och Trollhättekanal och ut till västkusten via Göteborg.
– Vi fick många glada tillrop vid de olika slussarna och leendena var stora på åskådarna, förklarar Jan Åke och utmed västkusten blev det en hel del strandhugg.
– Med en 15 hästars utombordare går det inte så fort, men med förlig vind kom hon säkert upp i sina modiga fem, sex knop.

Annons
 

Även om husbåten är stabilt byggd så är den främst anpassad för insjötrafik, vinden och dyningarna utmed västkusten kan lätt bli besvärliga.
– Lite vind har vi haft, men inga större svårigheter. Det gäller att hålla koll på väderleken, poängterar Jan Åke och minns speciellt när man lade till i Varbergs hamn.
– Vi lade till vid kajen på kvällen och vaknade av ljudet från en smärre mistlur när fartyget som skulle lasta pappersmassa inte kunde lägga till.
– Det var bara att flytta båten och sen kom hamnkaptenen ner och hälsade oss välkomna, han gillade också vår husbåt,
berättar Jan Åke med ett leende.

Med rötterna i Borstahusen och släkt och vänner på Gråen var det naturligt för Jan Åke Nilsson att söka hamn i Landskrona. Och nu planerar man för vinterhamn i Landskrona innan det är dags till våren igen att ta husbåten vidare. Runt den Skånska kusten upp utmed östkusten och via Hjälmaren och Svartån till målet för resan, Örebro.


Britt Clausen och Jan Åke Nilsson kopplar av vid bryggan på Gråen innan färden nästa vår går vidare med husbåten till den nya hemmahamnen i Örebro.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser