Annons

Sinnesväckande konst i annorlunda teknik på Pumphuset

Teknikarterna som konstnärer använder sig av är otaliga. En speciell form är monotypi och denna teknik nyttjas flitigt av Helmtrud Nyström som har vernissage på Pumphuset imorgon, lördag. Att naturen är viktig för konstnären Helmtrud Nyström kan man inte ta miste på. Det visar hon med all önskvärd tydlighet med de verk som hon ställer ut i Pumphusets konsthall, en utställning som har vernissage imorgon lördag med start klockan 13.00. – Jag är intresserad av naturen och hur människorna rör sig. Det finns någon sorts magi eller hemlighet där. Därför försöker jag göra verk som är fantasieggande för betraktaren, säger Helmtrud Nyström. – Det intressanta är inte vad min konst föreställer utan vilken sinnesstämning bettraktaren hamnar i. Tekniken som hon använt sig av i samtliga verk förutom två som hänger i konsthallen och inne i den intilliggande restaurangen kallas monotypi. Det är en konstgrafisk tryckteknik där varje tryckbild är unik. – Jag utgår från ett fotografi och sedan gör jag plåtar som grund till tavlorna. Därefter trycker vi bild för bild och jag graverar figurer i denna bakgrund, vilket innebär att varje tavla blir helt unik, säger konstnären som har sin ateljé i Lund. Men de grafiska bladen tillverkas i Helsingborg. – Jag anlitar Ole Larsen på Ateljé Larsen i Helsingborg. De är fantastiskt duktiga, berömmer konstnären. Helmtrud Nyström kom till Sverige i början på 60-talet och startade först på Målarskolan Forum i Malmö och studerade senare under fem år för Bertil Lundberg på Grafikskolan Forum. Hon utvecklade snart ett personligt bildspråk och blev en flitig utställare i Sverige och utomlands. Vid internationella grafikbiennaler har hon tilldelas flera förstapriser för de poetiska färgetsningar, som hon etsat fram i kopparplåtarna. I början av 90-talet återvände Helmtrud Nyström till måleriet, mycket till följd av att hon innehade ett 10-årigt konstnärsstipendium från Bildkonstnärsfonden. Nu etablerade hon sig som en suggestiv skildrare av det svenska landskapet. Många verk redovisades vid en stor utställning på Konstakademien i Stockholm och i Millroths bok ”Helmtrud Nyström Målningar” 2004. Hon är representerad på många svenska och internationella museer och hennes mindre verk, framförallt färgetsningar, finns i många svenska hem. Pumphusets konsthall slår upp portarna klockan 12.00 imorgon lördag och invigningen av utställningen äger rum klockan 13.00. Helmtrud Nyström är på plats för att berätta om sitt konstnärskap och utställningen som hänger på Pumphuset till och med den 7 september.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser