Annons

Koackackack ekade i korridorerna

Avgångseleverna Sara Pjanic, Gustav Sandholm, Oscar Andersson och Heba Osman har tillsammans med sin lärare Karin Warlin från Allvar Gullstrandgymnasiet tillbringat några minst sagt intensiva dagar på en miljökonferens i Yilan i Taiwan. I helgen var man tillbaka i vad man själva betraktar som ”civilisationen i Taipei” och kunde därifrån få i väg en rapport efter fjärde dagens konfererande samt en del bilder till oss på redaktionen. Ytterligare rapporter är skickade men har tyvärr ej nått fram. – Det har varit hopplöst att skicka mejl dels för att vi var utan Internet förutom i en byggnad, men mest avgörande har varit att vi inte haft några raster alls från 7-23 varje dag, meddelar Karin Warlin och låter oss ta del av följande rapport. ”Idag är det fjärde dagen på konferensen CEI2014 på skolan Hyueng Deng gymnasiet beläget långt bortom annan bebyggelse i nordöstra Taiwan. Elever och lärare från 17 länder deltar i presentationer om sina miljöprojekt i hemlandet, i workshops, på föredrag, på utflykter och mängder av andra aktiviteter. Föredragen har bland annat handlat om projekt att minska nedskräpningen av stränder i Angola, s k Duckfarming, en risodlingsmetod som innebär att man låter ankor gå runt i risfälten. De äter ogräs, skadedjur såsom sniglar, ger naturlig gödsel och förhindrar då användandet av konstgödsel och insektsmedel. En grupp från USA har utvecklat och byggt rullstolsanpassade, upphöjda odlingsbäddar till ett ålderdomshem och gruppen från Malaysia hade utvecklat en ny byggmodell när man bygger hus, som fungerar som naturliga värmeväxlare, och som samlar upp vatten och leder ut det till risfälten. Våra fyra elever från Allvar Gullstrandgymnasiet gjorde en fin insats då de presenterade och visade sin film om hur olika aktörer i Landskrona har jobbat med Hållbar utveckling. Åhörarna var imponerade av filmen de gjort och i pausen efteråt bad delegationen från Hong Kong om att få ladda ner filmen så att de kunde visa den i hemlandet. Eleverna hade också förberett ett uppträdande inför den kulturella kvällen. Det bjöds på rysk folkdans och skönsång, danslektion i Shuffle från USA, fantastisk dans från Java och Bali och den danska gruppen bjöd på en mycket gripande uppläsning av HC Anderssonsagan: Flickan med svavelstickorna. Svenskarna då? Jo Oscar, Gustav, Sara och Heba visade tillsammans med Samuel från Lund svenskt midsommarfirande och fick halva auditoriet att komma fram till scenen och lära sig Små Grodorna ivrigt sjungandes Koackackack…något som för övrigt hördes i korridorerna långt senare på kvällen.” /Karin Warlin

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser