Annons

Trutarna runt Rådhustorget ska skjutas

Det kan inte ha undgått någon som befunnit sig runt Rådhustorget i sommar att trutarna där gör som dom vill. Dagligen ser man de stora fåglarna tugga i sig vad de kommer åt från tallrikar som lämnas utan uppsikt. Då redaktionen var på lunch härom veckan glufsade en trut i sig en tallrik pasta i ett nafs på en av uteserveringarna och igår hörde en läsare av sig om att en trut stulit en schnitzel direkt från tallriken medan han var inne för att hämta dricka. Tidigt imorgon lördag ska dock kommunjägare Johan Lundh försöka få bukt med problemet genom att försöka skjuta de närgångna fåglarna.
– Man måste gå försiktigt fram och välja rätt tidpunkt för ett sådant uppdrag, säger han till Landskrona Direkt.

Enligt Johan Lundh har problemen blivit större med åren. Senast i onsdags var han på Öster och sköt inte mindre än 20 trutar.
– De höll till vid kvarteren runt Östergatan, Bredgatan och Brocksgatan, säger han och berättar vidare.
– De föder sina ungar på taken och några av dessa trillar sedan ner och skadar sig. När det sedan kommer människor i närheten av de skadade ungarna så attackerar trutarna. De räds inget. Sedan letar de efter mat och uppenbarligen så är Rådhustorget en plats där det finns gott om det, säger Johan Lundh.

Annons
 

Även måsar gör sig påminda under sommaren. Boende på Väster har hört av sig till Landskrona Direkt och berättat om sömnlösa morgnar som börjar då solen går upp och att problemet varit tilltagande i år.
– Jag har inte fått in några uppdrag från Väster men åtgärderna är egentligen de samma för måsar som trutar. Man måste leta upp boen innan ungarna kläcks och ta bort dom. Detta får man göra under ett par tre år. Sedan lär sig måsarna att det inte är lönt att stanna och så flyttar dom.

På stadens miljöförvaltning uppmanar man krögare som har problem med trutar och andra fåglar att försöka göra det svårt att ta för sig av maten på uteserveringarna.
– Det bästa är om där finns någon typ av tak. Annars kan man använda sig av linor. Det brukar vara effektivt, säger miljöinspektör Victoria Karlstedt.

På andra platser, bland annat i London, har ägare till falkar, engagerats för att hålla duvor, måsar och andra fåglar borta och det är även något man pratat om på miljöförvaltningen.
– Vi funderade på tornfalkar men då gällde det att få bort kråkor. Jag tror inte att tornfalkarna skulle rå på de stora trutarna, säger hon.

Hur som helst så är problemen med trutarna snart över och att kommunjägaren ska skjuta är bara en av anledningarna.
– Problemen med trutarna och deras ungar varar ett par veckor till. Sedan lugnar dom ner sig. Men det är ändå läge att redan nu börja fundera över åtgärder till nästa år. Ansvaret ligger hos fastighetsägarna och dessa ska då höra av sig till kommunen om de har problem, avslutar Johan Lundh.


– Håll truten!, ekar det från sovrummen runt om i staden när trutar och måsar ger hals tidigt på morgnarna.


Mums med pasta, tycks truten tycka och slevade i sig hela portionen i ett nafs.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser