Annons

Sommarens mest hållbara utlandsresa

Möjligen är det några av framtidens politiska makthavare som idag reser till i Yilan i Taiwan från Landskrona för att delta på CEI – Caretakers of the Environment International Conference.

Under tio dagar kommer en delegation bestående av fyra avgångselever från Allvar Gullstrandgymnasiet samt deras miljölärare Karin Warlin att ha ett späckat program.
Från tidig morgon till sent på kvällen, ska olika perspektiv på hållbar utveckling diskuteras och undersökas tillsammans med 300 deltagande ungdomarna från hela världen.

Annons
 

Oscar Andersson, Gustav Sandholm, Sara Pjanic och Heba Osman har i ett filmprojekt dokumenterat hur företag, kommun och andra arbetar med hållbarhetsarbete ur socialt, ekonomsikt och miljömässigt perspektiv i Landskrona.
– Cirka elva minuter lång blev filmen men jag gissar att vi lagt ner minst 150 timmar på den, säger Oscar Andersson som in i det sista finslipar på en del detaljer.
– Glöm inte att lägga till ett tack till Sparbanksstiftelsen för stipendiet ni fick, påminner Karin Warlin när gruppen samlas på stadsbiblioteket för en sista genomgång innan avresan.

Grunden i filmen är att lyfta fram goda exempel. Ett par informatörer från välkända Landskronaföretag berättar om firmornas miljöarbete. Stadens fina kommunikationsmöjligheter och då inte minst trådbussarna lyfts fram men även värmeverkets röda skorstensknut ”Non CO2” finns med i en snygg övergång från Carl Fredrik Reuterswärd-utställningen på museet. Landskrona i sig presenteras i fagra bilder där nutid vävs samman med den 600-åriga historien.
Speakertexten som läses av Gustav Sandholm och företagspresentationerna är helt på engelska.
– Allt för att underlätta för åhörarna på konferensen, menar Oscar Andersson.
Enda undantaget görs för kommunstyrelsens ordförande, Torkild Strandberg, som får berätta om stadens miljöarbete på svenska.
– Han tyckte att han uttrycker sig bättre på svenska. Så den biten har vi textat till engelska, förklarar Sara Pjanic.

Utöver filmen ska ”den svenska delegationen” hålla i ett par programpunkter.
– Vi stannar ett dygn i Taipei vid framkomsten. Där ska vi leta upp IKEA och inhandla sill, Kalles Kaviar och annan typisk svensk mat, som vi ska presentera vid en matmarknad på konferensen, berättar Karin Warlin.

En annan programpunkt är att göra någon typ av rollspel.
–   Vi funderar på att fira midsommar, säger Heba Osman.
– Och jag får väl fungera som midsommarstång, inflikar Sara Pjanic håller ut armarna och skrattar.

Det är ett avslappnat gäng sommarlediga ungdomar som tillsammans med sin lärare planerar för årets äventyr. Klädkoder, det hårt pressade schemat, utflykter, shopping och annat man bör tänka på går gruppen igenom. Sen var det ju det föredraget som Oscar Andersson ska hålla för alla deltagare. 
– Jag får fundera på det, säger han kolugnt.
Klart är att endast fyra konferensdeltagare är utvalda att berätta om sina specialämnen. 
– Jag är inte det minsta nervös för detta. När får man annars chansen att hålla ett föredrag på engelska inför 300 åhörare, säger han utan att darra på stämman.

Fyra minst sagt duktiga Landskronaungdomar, som när vi går ut ur biblioteket sneglar över gatan mot sin gamla skola. När vi frågar om de inte ångrat att man istället valde ett gymnasieprogram i Lund eller Helsingborg som så många av deras vänner gjort, svarar Gustav Sandholm rakt och omgående.
– Inte det minsta. Flytten ner här har gav oss ett brett utbud av stans möjligheter. Ibland har man kunnat ta en lunch på stan. Andra gånger har man kunnat gå hem om man haft en håltimme.
 
Filmen kommer att visas på biblioteket i höst men även läggas ut på Youtube efter att den visats i Yilan.

På Instagram kan man följa LATOICE14 för att se hur gruppen har det på plats i Taiwan.
Om tekniken fungerar som den ska så kommer även rapporter här på Landskrona Direkt under veckans lopp.

*Hållbar utveckling är utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.


Avgångselever från Allvar Gullstrandgymnasiet på väg mot nya äventyr.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser