Annons

Naivistiskt på konsthall och museum

På lördag är det dags för vernissage på Landskrona Konsthall och på museet.  Det är ett stort antal svenska och internationella naivister som ställer ut såväl tavlor och skulpturer som andra ting. Utställningen heter International dárt Naif. Till invigningen kommer en hel del av konstnärerna samt professorn och rymdfararen Christer Fugelsang som berättar om sitt intresse för den naivistiska konsten.

Det naivistiska måleriet syns. Det är ofta mycket detaljerat och färgerna är klara och tydliga. I Europa är det en erkänd konstart men i Sverige har naivismen ännu inte vunnit konstkritikernas gunst.
– Allmänreportrar brukar gilla naivistiskt måleri men på kultursidorna lyser naivismen ofta med sin frånvaro. Varför det är så har jag ingen aning om, säger Per-Olof Olsson som livnärt sig på att måla naivistiskt i över 25 år. Han är en av 40 konstnärer som ställer ut i Konsthallen.

Annons
 

Konsten som ställs ut på museet är dels en samling från Nicaragua som tillhör museet samt en samling som man lånat från Jönköpings länsmuseum.
– Det som hänger i Konsthallen är uteslutande ny konst. Vi drog gränsen vid 2012. Äldre än så fick tavlorna eller skulpturerna inte vara. De på museet är dock äldre. Den Nicaraguanska konsten är från 1970-talet och samlingen från Jönköping är från samma tid eller ännu äldre, säger Birthe Wibrand, konstintendent och chef för Konsthallen.

Enligt Per-Olof Olsson är en naivistisk konstnär självlärd.
– Det är ett kriterium. Har du någon utbildning, till exempel gått på Konstfack, så är du inte en äkta naivist. Ta Lennart Jirlow. Han är jättekänd för sina naivistiska verk men han har gått på Konstfack och är alltså inte autodidakt.

På väggarna i konsthallen lyser det av färger och det är mycket glädje i bilderna. Men naivistiska motiv behöver inte nödvändigtvis alltid vara glada, eller ens neutrala.
– I utställningen på museet är där en tavla som föreställer en begravning, en begravning som dessutom sker utanför kyrkans murar vid en skylt där det står ”Sopor”, säger Birthe Wibrand och förklarar.
– En naivist beskriver ofta den vardag som man lever i. Men det behöver nödvändigtvis inte vara något motiv från hemtrakterna utan det kan ju även vara något som är självupplevt, säger hon och Per-Olof Olsson fyller på.
– Jag har exempelvis ett lejon med på en av mina tavlor och det finns ju knappast några sådana i Landskrona. Jag har dock mött lejon på mycket nära håll i Sydafrika, säger han och pekar på en av sina tavlor.
– Men man hittar även gammalt som nytt på målningen. Där är gamla vattentornet som representerar det gamla och skorstenen med Carl Fredrik Reuterswärds knut, säger konstnären.

På museet visas naivistisk konst från Nicaragua i kafeterian.
– Vi hade en utställning i slutet av 1980-talet som hette ”Det sökta paradiset” och vi köpte de tavlorna vi ställde ut. Och det är ju äkta naivistisk konst så den kompletterar utställningen på Konsthallen väl, säger Birthe Wibrand och fortsätter in i två intilliggande rum
– Och här hänger konsten som vi lånat in från Jönköpings Läns Museum. Man märker att dessa målningarna är tidigare än de i Konsthallen. Färgerna är annorlunda och motiven är ofta lite mer allvarliga. Eftersom det var fattigt på landet i Småland så var det detta som naivisterna målade, avslutar konstintendenten.

Vernissagen äger rum på lördag klockan 13.00 -17.00. Invigningstalet börjar klockan 14.00 och första man på talarlistan är kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg. Därefter tar landshövding Margareta Pålsson till orda innan det är dags för Christer Fugelsang att berätta om sitt intresse för naivismen.
– Han har skrivit ett flertal barnböcker och även om inte naivistisk konst är konst för barn direkt, så är den lättillgänglig, säger Per-Olof Olsson som bjudit in rymdfararen.
– Vi träffades för ett år sedan och har mötts flera gånger sedan dess. Han sade ja till att komma och tala trots att han aldrig talat om konst offentligt tidigare. Det betyder att han kommer direkt från Almedalen och hit och han stannar dessutom i staden under två dagar, avslutar den naivistiske konstnären.


Tutar du så tutar jag. Det är mycket humor i konstverken på konsthallen.


Tomas Eriksson är född i Norrland och bor idag i Köpenhamn. När han var 15 flyttade han dock till Landskrona och det syns på en del av hans måleri, bland annat på tavlan som föreställer fiskeskutan Lilly.


Per-Olof Olsson är uppväxt i Landskrona och i släkten finns det sedan ett par generationer bagare, något som ofta syns i hans måleri. Tårtorna spritsas på duken som i detta fallet också visar såväl gamla vattentornet som värmeverkets röda skorsten.


Albert Ernfrid Persson hette en konstnärssjäl som under 1950-, 60- och 70-talet använde det skogen gav för att göra bruksföremål. Ofta målade han naivistiska bilder på tingen. På museet står detta möblemang.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser