Annons

Enkät Almedalen

Cirkus Almedalen är igång. Makthavarna håller firmafest, men från Landskrona stad väljer man i år att ligga lägre än i fjol, trots supervalår och inga jubileum att fira på hemmaplan. – Jag har alldeles för mycket att göra, säger exempelvis kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg. För första gången deltog Landskrona stad ifjol med egna seminarier under politikerveckan i Almedalen. Samtidigt var kommunen rikligt representerade även vid andra arranagemang. I år kommer stadens skattebetalare lindringare undan. Noterbart är att ingen av de Landskrona Direkt lyckats nå i Visby belastar kommunen med ett öre. Samtidigt kan man då också konstatera att Landskrona endast nämns i 1 av de 3308 programförklaringarna. Det är BoKlok som i går höll ett seminarie där man utgick från frågeställningen; Går det att bygga på Rosengården eller i utkanten av Landskrona där betalningsförmågan är lägre än i Västra Hamnen? Vi ställde följade tre frågor till lokala opions- och folkbildare på plats i Visby. 1. I vilken egenskap är du i Almedalen? 2. I den 420-sidiga Almedalsguiden listas 3308 evenemang. Vad tänker du inte missa? 3. Kommer ditt besök på Gotland på något sätt märkas i Landskrona? Ulf Bergström, Verksamhetschef Gymnasieskola, Vuxenutbildning och Kulturskola. 1. – Jag är inbjuden av Småföretagarnas riksförbund som verksamhetschef på utbildningsförvaltningen i Landskrona, bland annat med uppdrag inom samverkan skola-näringsliv. 2. – I måndags deltog jag i en debatt om lärlingssystemen i Sverige. Idag ska jag lyssna till och besöka ”Skolan – en av valets hetaste frågor”, ”Framtidens vuxenutbildning, eller en vuxenutbildning utan framtid?”, ”Etablering av nyanlända – samverkan på dagordningen Från industristad till världsstad genom ett samlat grepp kring det livslånga lärandet samt ett näringslivsmingel med Företagarna. I morgon deltar jag i en paneldebatt på temat ”Reglerna som stoppar prao”. 3 – Allt jag deltar i har ju bäring på behov och möjligheter jag ser i mitt dagliga arbete i Landskrona. De paneldebatter jag medverkar lyfter jag in de behov jag ser behövs ur ett Landskronaperspektiv. Exempelvis var jag mycket tydlig i paneldebatten om lärlingsutbildningar att det måste till en mycket djupare samverkan mellan arbetsmarknad och utbildning på departementsnivå, för att vi skall kunna göra bättre lösningar på ungdomsarbetslösheten på lokal nivå. I den panelen deltog fyra riksdagsmän och LO: s andre vice ordförande, förutom jag själv. Klart att det påverkar mig och mitt arbete på något sätt och förhoppningsvis andra också. Lisa Flinth, kanslichef och ombudsman för Folkpartiet liberalerna i Skåne samt bland annat ordförande i utbildningsnämnden i Landskrona. 1. – Som kanslichef för Folkpartiet i Skåne är jag på plats för att fixa med våra seminarier. 2. – Jag jobbar mest men kan jag så lyssnar jag gärna på partiledarnas tal. 3. – Antagligen inte, men om man är vän med mig på Facebook lär man få trevliga uppdateringar i sitt flöde. Tutti Johansson Falk, Kommunikationschef för MAX IV-laboratoriet vid Lunds universitet. 1. – Jag är i Almedalen i egenskap av kommunikationschef på MAX IV-laboratoriet och förbereder som bäst inför de evenemang vi arrangerar i dag. Då kommer bland annat vår direktör Christoph Quitmann att ha ett samtal med Christer Fuglesang (astronaut), Helene Odenjung (FP), Cecilia Dalman Eek (S) och Beat Henrich (föreståndare för iLab på Paul Scherrer Institute) om hur vi kan säkra återväxten av naturvetare och tekniker. 2. – Då jag är ansvarig för vår delegation och vårt program så kommer jag förmodligen att jobba, Almedalsveckan är ju full av små och stora katastrofer som ska hanteras, och därför missa den absoluta majoriteten av de drygt 3 300 aktiviteterna. Men om jag får möjlighet innan vi åker hem på torsdag eftermiddag tänker jag försöka lyssna på ett partiledartal, det är ju ändå A & O under politikerveckan. 3. – Bara det faktum att jag får den här enkäten torde betyda att min närvaro i Almedalen redan märkts i Landskrona. Kan det möjligen ha varit den fina bilden på Twitter?, säger hon följt av en blinkning. – Det jag skulle vilja är självklart att företagen i Landskrona förstår att MAX IV-laboratoriets nya anläggning står klar att börja användas om två år och att det kan betyda bra saker för stan. Jag kan till exempel tänka mig att många av de tillverkande företagen i Landskrona skulle kunna testa sina produkter och tillverkningsprocesser i vårt laboratorie och på så sätt kunna utveckla ännu bättre produkter. Michael Andersson, 24, styrelseledamot i Ung Pirat Södra Distriktet samt ordförande i Ung Pirat Landskrona. 1. – Jag är en representant för ”Ung Pirat Södra Distriktet” tillsammans med tre andra unga pirater ifrån samma distrikt. 2.- Jag har prioriterat att vara på många evenemang som ligger Ung Pirat nära. Som ”Frihandelsavtalet TTIP”, ”Mångfaldsparaden” och andra evenemang som har med kultur och arbete tillsammans med ungdomar att göra. 3. – Jag kommer att ta med den nya kunskap och de kontakter som jag fått i Almedalen. Dessa kommer jag att föra vidare till medlemmarna i ”Ung Pirat Landskrona”. Niklas Karlsson, oppositionsråd Socialdemokraterna. 1. – Jag är Almedalen i första hand som styrelsemedlem i Kommuninvest. 2. – Öresundshuset är alltid ett måste i Almedalen. De har ofta hög kvalitet och bra seminarier. Dessutom sätter de fokus på frågor som är viktiga för Landskrona. 3. – Inte mer än att ni skriver om det och möjligen något twitterinlägg. Bo Ståhl, ellärare 1. – Jag är här som intresserad semesterfirare. 2. – Jag tänker lyssna på partiledarna, förutom SD då jag istället väljer att gå på Fi som ska prata om bekämpning av rasism. Följer Gudrun som drar och har många följeslagare. Även om jag inte tänker rösta på Fi så behövs hon i svensk politik. Gudrun drar mycket folk och många applåder var hon än är. Och så ska jag lyssna på min gamle vän professor Salonen. Jag lyssnar även på utbildnings- och energifrågor. Solceller är det som gäller. 3. – En solcellsanläggning på skolan är målet. Christian Alexandersson, verkställande direktör Landskrona Stadsutveckling AB. 1. – Jag åker i rollen som VD för Landskrona Stadsutveckling och kommer vara där torsdag- lördag morgon. 2. Planen är att lyssna på andra exempel på hur man jobbar med sin stadsutveckling och planerade evenemang att besöka är; Marknadsbolagets East Sweden& Fastighetsägarnas framtidsdiskussion – Så förnyar vi en stad. Öresundshusets paneldebatt Lyckoland –sanning eller myt. Fastighetsnytt & Businnes Arena .- Vilka frågor som diskuterats under veckan och vilken betydelse har de för fastighetsbranchen. Syd & Sveriges Byggindustrier – Vad behöver skånska städer för att locka nästa generation Fastighetsnytt och Business Arena; Rakt på sak- om makten, politiken och bostäderna

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser