Annons

En tyst minut för lasarettet

Vinterns protester om planerna på nedskärningar på Landskrona lasarett har lagt sig. Nedskärningarna fortsätter dock. Idag är sista dagen som avdelningen Öron-Näsa-Hals har öppet och från och med imorgon hänvisas berörda patienter till Helsingborg. Med anledning av detta arrangerade organisationen Allt Åt Allas Landskronaavdelning på måndagen, en manifestation som avslutades med en tyst minut.
– Den tysta minuten är inte för att lasarettet är dött utan för att det nu är nog med nedskärningar. Det är dags att stoppa utarmningen av lasarettet, säger Ray Grönlund som är talesman för Allt Åt Alla.

På plats för att hålla tal inför ett 40-tal åhörare fanns även representanter för Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ.
– Det här är en väldigt viktig fråga för oss ur flera perspektiv, berättar Johanna Ivarsson, ordförande i Fi Landskrona och förklarar.
– För det första så är det flest kvinnliga yrken som drabbas när man skär ner i vården och dessutom kämpar vi för närhetsprincipen.

Annons
 

Emma Wennerholm som representerade Vänsterpartiet lade vikten i sitt tal på att betona det syniska i att Region Skåne alltid ser till ekonomi och effektivisering och inte till de berörda, alltså vårdtagarna. Dessutom var hon skarpt kritisk till privatiseringen.

Med manifestationen ville Ray Grönlund sätta press på sjukhusledningen i Landskrona.
– De flesta som jobbar där inne kämpar med näbbar och klor för att ge Landskronaborna en bra och värdig vård och nu är det dags att ledningen sätter ner foten och markerar att det får vara slut på nedskärningar. Och inte bara det. Vi i Allt Åt Alla anser att de ska jobba hårt och aktivt åt att försöka få tillbaka de avdelningar som tagits bort, inte minst akuten, säger han och blickar mot lasarettet.
– Det ironiska är att min dotter är kallad till Öron-Näsa-Hals imorgon (läs idag) och hon lär bli en av de sista som får ta del av denna typ av vård i Landskrona och det är sorgligt, säger Ray Grönlund och avslutar.
– Jag betalar skatt här i Landskrona och jag bor här. Därför vill jag kunna få vanlig vård utan att behöva åka till en annan stad.


Jonanna Ivarsson, ordförande i Fi Landskrona talade sig varm om närheten till vård och kvinnliga arbetstillfällen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser