Annons

Svärdet på reparation

Härom veckan höll Räddningstjänsten i Landskronas båt Svärdet på att sjunka vid sin kajplats i Nyhamn. Följden blev att båten hamnade på varv i Råå. Normalt är det då Venbåtarna som står för ambulanstransporter från ön när Svärdet inte är tillgänglig men i veckan fick Sjöräddningssällskapet i Barsebäck rycka ut.
– Vi blev kontaktade av SOS angående ambulanstransport från Ven. Under rådande fina sommarväder hade vi perfekta förhållande och var framme mycket snabbt, skriver Sjöräddningssällskapet på sin hemsida.

Det är första gången på flera år som Räddningstjänsten i Landskrona utnyttjar Sjöräddningssällskapet.
– Eftersom Venbåtarna sköter det i vanliga fall så har det inte behövts. Men Sjöräddningssällskapet hörde av sig tidigare i våras och sade att de fanns tillgängliga och därför beslutade vi oss för att kontakta dom denna gången och det gick kanonbra, säger André Bengtsson på räddningstjänsten.

Annons
 

Sjöräddningssällskapet, som är en ideell förening, är nöjda med sin utryckning.
– Under återfärden utvärderade vi vår insats och kan konstatera att våra övningar gett gott resultat. Rutinerna sitter bra och vi var alla nöjda med dagens insats. Vår samverkan mellan räddningstjänsterna på Ven och Landskrona fungerar perfekt, konstaterar man från Sjöräddningssällskapet.

I dagarna är Svärdet tillbaka efter reparation.
– Det var en flisa som gjorde att det blev ett läckage i motorrummet och båten låg mycket djupt. Vi fick först pumpa ut en massa vatten och sedan lyfta upp henne med en kran och transportera henne till Råå Varv där hon nu repareras, förklarar André Bengtsson.

Eftersom Sjöräddningssällskapet är en förening så utreder man nu på Räddningstjänsten hur man ska kunna ersätta dom för utryckningen och hur man ska göra i framtiden.
– Eftersom det är en ideell föreningen så är det inte bara för de att att skicka en faktura och betala. Men vi tittar på hur vi kan göra. Naturligtvis ska dom har ersättning, säger André Bengtsson och avslutar.
– Om vi kommer att använda dom fler gånger vet jag inte idag. Vi får ta ett snack. Fungerar Svärdet och transporter med Venbåtarna så är där ingen direkt tidsvinst att anlita Sjöräddningssällskapet. Avståndet mellan fastlandet och Ven är inte så stort. Skulle det hända något och Svärdet inte är tillgänglig så styr Venbåten direkt mot ön vid ett larm oavsett var hon befinner sig.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser