Annons

Inga nya kolonier på Citadellområdet

Efter att ha valsat rundor ett tag blev det så slutligen avslag för det bygglov som Statens fastighetsverk lämnat in för att flytta tre kolonistugor, som uppfördes i samband med koloniutställningen på Citadellet.

De tre kolonierna som blev över från fjolårets jubileumsutställning  c/o Kolonin var tänkta att placeras ut i det intilliggande koloniområdet. Nyligen avslog dock stadsbyggnadsnämnden bygglovet eller snarare då placeringen i Citadellkoloniområdet i den så kallade i den Ekelundska trädgården, rakt över den forne stadsarkitektens villa i Granet.
– Det var stadens önskemål att bevara stugorna och de bad oss se ut en lämplig plats, säger Maria Nordh, förvaltningsområdeschef på Statens fastighetsverk.

Annons
 

– Detta har skett vid tidigare jubileum och därmed gett kommunen bestående minnen.  Nu är det inte alldeles enkelt att hitta platser som lämpar sig.  Riksantikvarieämbetet och Länsstyrelsen gav klartecken till platsen men inte kommunen, berättar hon som nu inte ser det som motiverat att driva frågan vidare.
– Vi hanterar skattepengar, säger hon och syftar på att bygglov såväl som administrationen kostar.

Frågan är nu vad som kommer att ske med de tre stugorna.
– Kommunens två stugor är placerade i ett förråd i avvaktan på vad som ska ske, säger Johan Nilsson på stadsbyggnadsförvaltningen.

Den tredje stugan står kvar på sin plats från utställningen, det vill säga vid den nya bron till Citadellområdet. Och det är väl inte utan att den just nu skämmer platsen.
– Den ska flyttas så snart det går. Den byggfirma som lät uppföra den skänkte den till oss men vi får nu helt enkelt låta de forsla bort den, avslutar Maria Nordh.


Till grannarnas förtret och flanörernas förvåning står en av utställningskolonierna kvar och skymmer sikten. Nu ska den bort, lovar Statens fastighetsverk.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser