Annons

Husbilar hamnar i hamnen

Nu får den nybyggda campingen i Lill-Olas konkurrens om gästerna när Lundåkrahamnen utvidgar antalet husbilsplatser från 28 till runt 50. Ett arbete som beräknas vara klart till nästa sommar.

– Antalet husbilar är stigande i landet, en del har bytt ut husvagnen, andra båten. Tidigare kunde husbilar parkera för natten på vilken parkering som helst, men när det blev infört 6 timmars parkering på de flesta ställen blev det behov för alternativ och ställplatser började dyka upp, säger Lars Dehnke,  vice ordförande hamnföreningen för Lundåkrahamnen.

Annons
 

Nu tror Lars Dehnke inte riktigt att det är samma kategori av övernattningsgäster som väljer campingen och en ställplats för husbilen.
– Husbilsbilister som väljer ställplatser är oftast medelålders eller pensionerade par utan barn ofta med hund. Barnfamiljer i husbil väljer hellre campingplatser, där det finns andra barn att leka med, men är väsentligt dyrare än ställplatser, förklarar han.
Många hamnar med lite avsides läge som Lundåkrahamnen, har satsat på att göra ställplats för husbilar.
– I Lundåkrahamnen öppnade vi ställplatsen efter midsommar i fjol och den har visat sig vara väldigt populär och har tydligen alla de riktiga ingredienserna, säger han och att döma av att ställplatsen är på gräs, direkt till hamnfront och båtliv med en härlig utsikt mot Danmark, Öresundsbron och Turning Torso när vädret vill, så kan man förstå att den är omtyckt.

Restaurangen ´Idas-by-the Sea` är populär och en tillgång för hamnen.
– Efter en lång dags körning njuter många av att bli serverad middag på Idas trädäck över vattnet till en vacker solnedgång, menar Lars Dehnke som nu alltså jobbar med att utvidga antalet ställplatser.

Årets ställplats
Att man inte enbart ligger rätt i tiden med sina husbilsplatser utan faktiskt gör ett bra jobb och att platserna, trots närheten till stans stora återvinningscentral och industriområdet, är uppskattade vittnar inte minst att Lundåkrahamnens ställplats, är en av fem som har blivit nominerad till Årets Ställplats 2014.
En tävling som arrangerats av tidningen Husbil & Husvagn sedan 2009.
– Att vara med som nominerad innebär att ställplatsen kommer att synas både på tidningens webb, papperstidning samt i deras monter på Elmia Husvagn & Husbil i september. Elmia husbilsmässa är Sveriges största där det är plats till 2500 besökande husbilar/husvagnar. I Lundåkrahamnens styrelse känner vi oss fantastiskt stolta och tacksamma för nomineringen. Vi räknar inte med att vinna; vi har ju planer på förbättringar de kommande åren, så kanske ett annat år. Att bli nominerad till Årets Ställplats ger istället en enorm gratisreklam som vi är tacksamma för, säger Lars Dehnke som gläds åt att det har blivit mer liv i hamnen.
– Husbilsfolket är trevliga och passar fint in i vårt hamnmiljö.


Sedan Lundåkrahamnen öppnade sina ställplatser i fjol har allt fler upptäckt denna oas mitt i industriområdet.
Foto: Privat.


De 28 ställplatserna vid hamnens sydsida nästintill fördubblas till nästa år.
Foto: Privat.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser