Annons

Turkisk fotografi startskott för sommarutställningar

På torsdag klockan 18.00 inviger Landskrona Foto sin första sommarutställning av internationellt fotografi. Utställningen äger rum i Tyghusets gymnastikhall längst ner på Kavallerigatan vid kasernplan. I fokus står Turkiet, från 1800-talets Istanbul-baserade svenske fotograf Guillaume Berggren, till dagens aktiva inhemska fotografer presenterade av Istanbul Museum of Modern Art. Totalt ingår 19 fotografers verk i utställningen ”Focus:Turkey Från ottomanska riket till Istanbul modern” som invigs på torsdag. Som vanligt har personalen på kulturförvaltningen gjort ett styvt jobb för att utställningen ska bli så tilltalande som möjligt. Och visst tilltalar utställningen. Här finns allt från personporträtt av nobelpristagare till byggnader och landskap. – Vi har försökt få till en mångfacetterad och tidsmässigt bred utställning, säger utställningens producent Tomas Eriksson som har stor erfarenhet av Turkiet. – Jag var där första gången i mitten av 1990-talet och fastnade för staden Istanbul och hela landet. Några tyngdpunkter i utställningen är Magnum-fotografen Ara Güler, den kvinnliga fotografen Yildiz Moran, den i Sverige under många decennier verksamme Lütfi Özkök, känd för sina många författarporträtt, samt danskfödde Malmö-fotografen Finn Larsen. – Tyvärr sätter hälsan stopp för Ara Güler men eventuellt kommer 91-årige Lütfi Özkök till invigningen. Dessutom kommer en av Yildiz Morans söner, säger Janne Jonsson på Landskrona museum. En av fotograferna som ställer ut och som också kommer att vara på plats på torsdagens vernissage är den i Malmö boende dansken Finn Larsen. – Jag har en större utställning i Köpenhamn senare i år så jag ser detta som en försmak på vad som komma skall, säger han när han visar upp bilderna för den samlade pressen. – När jag är i Turkiet så brukar jag köra runt mycket och ha kameran i passagerarsätet och en del av bilderna som är resultatet av detta ser vi här. Vid en rundvandring bland fotografierna noterar man att där inte är några politiska utsvävningar trots att Turkiet är ett land med många konflikter både då och nu. – Det är medvetet. Frågan kring folkmordet på armenierna 1915-1917 och dagens konflikt med kurderna är känslig. Därför har vi ingen officiell kontakt med Turkiet. Vi vill helt enkelt visa bilden av ett land där det bor människor och inte politik, säger Tomas Eriksson. Invigningen på torsdag börjar med att kulturnämndsordförande Gunlög Stenfelt hälsar välkommen. Därefter talar Ingmar Karlsson, före detta ambassadör och generalkonsul i Istanbul, om Turkiets situation idag. Innan kommunalrådet Torkild Strandberg (FP) och Gün Arun förrättar invigningen så berättar Tomas Eriksson om urvalet av representerade fotografer. Det hela startar klockan 18.00.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser