Annons

Ikonmålare ställer ut i

Sommarutställningen i Sofia Albertina kyrka är ett årligen återkommande arrangemang. Den här sommaren är det ikonmålaren Pia Danneværn Fridh som visar sina alster mellan 15 juni och 17 augusti. Utställningen heter ”Ikonen – ett fönster mot evigheten där det osynliga görs synligt”

Ikonmålaren Pia Danneværn Fridh är en relativt ny ”landskronabo”.
– Jag är, liksom Landskrona, född i Danmark, men är sedan många år en del av Sverige, berättar hon.
– Landskrona är så vackert! Min man och jag bor här sedan ett år tillbaka och jag har hunnit njuta av årstidernas växlingar, både i stadens parker och i kyrkan.

Annons
 

Pias Danneværn Fridhs ikoner är målade enligt den kanoniska traditionen i bysantinsk stil.
– Det började 1990. Jag bodde i Vimmerby och på den tiden målade jag traditionella kurbitsmålningar. Min dåvarande lärare Irma Tejle inspirerade mig till att måla ikoner. Hon tyckte att det skulle passa mig eftersom jag var så noggrann och ”petig”. Jag gick flera kurser för ikonmålaren Theodora Skog, från Grekisk Ortodoxa kyrkan, ”Heliga Konstantin och Helenas församling” i Stockholm. Målandet har sedan dess varit både andningshål, tröst, glädje och en stor inspirationskälla.

Ikonmåleriet följer en strikt tradition och motiven är de samma sedan tidernas början. Evangelisten Lukas sägs vara den förste som målade ikoner.
– Själv tillhör jag inte den ortodoxa kyrkan men är stolt över att få vara ett led i denna långa tradition av ikonmålare. Jag målar inte för att sälja, jag målar för mitt hjärta.

Pia Danneværn Fridh har tidigare haft utställningar och hållit föredrag i Stockholm, Malmö och Höör.
– Nu ser jag fram emot att få visa mina ikoner och berätta om dem i Landskrona, avslutar hon.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser