Annons

Konstnärer väljer att flytta till Landskrona

Ett led i att förändra bilden av Landskrona är att försöka locka kreativa entreprenörer, det vill säga konstnärer, att bosätta sig och verka i kommunen. Nu står det klart att en grupp konstnärer som tidigare varit verksamma i Lund väljer att flytta till Landskrona.

– Det är en enormt stor skillnad, man känner att det finns ett intresse för enskilda konstnärer och för kultur överhuvudtaget i Landskrona på ett sätt som inte finns i Lund. En förståelse att det är positivt att ha aktiva konstnärer i en stad, säger Bianca Maria Barmen till Sveriges Radios Kulturnytt.

Annons
 

I radioinslaget sägs det att konstnärerna från Lund ska flytta in i Weibulls gamla fröfabrik mellan Rohm and Haas och Coop.
– Det är det vi jobbar på, säger Sanna Lilie, projektledare för Kreativt entreprenörsskap i Landskrona – KELA.
– Men innan allt är klart med det, så flyttar konstnärerna i till oss på Kela-kollektivet på Tyghuset, berättar Sanna Lilie

Det är en medveten strategi från kommunens sida, sedan ett par år tillbaka, där man vill locka  konstnärer till Landskrona som nu börjar bära frukt.
Vi vill få till ett mer dynamiskt kulturliv än vi har och på sikt även skapa en internationell samlingsplats för konstnärer. Många kulturarbetare gör staden roligare att bo i. Nu hoppas vi kunna ro i land ”Fröfabriken” och i ett inledningsskede kunna skapa plats för ateljéer åt 12-13 aktörer. På sikt finns här sedan plats att skapa ett fantastsikt hus. Hela fastigheten  består av 35 000 kvadratmeter. Vi har börjat titta på den översta av de fem våningarna, berättar Sanna Lilie som menar att det inte ska krävas för stora ingrepp för att anpassa fabrikslokalerna till ändamålsenliga ateljéer.
– Det behöver inte vara ljust och fräscht utan snarare en miljö där det inte gör så mycket om  man råkar spilla lite färg.

Skulle allt gå i lås så är tanken att kreativa entreprenörer ska kunna hyra in sig för den årliga kostnaden av cirka 500 kronor kvadratmetern.
– Det är svinbilligt om man jämför med andra platser, säger  Sanna Lilie och menar på att det finns en massa synergieffekter.
– Man kommer att växa tillsammans, poängterar hon och välkomnar samtidigt redan nu verksamma lokala kulturaktörer att bli en del av det framtida huset.
– Vi har redan dussinet inneboende hos oss på Kela-kollektivet och dessa flyttar förhoppningsvis alla med när det blir dags. Men finns det fler som är intresserade går det bra att anmäla detta till mig på e-post: sanna@kelandskrona.se, avslutar Sanna Lilie.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser