Annons

Öppet för rullstolar i Citadelloppet

Nyligen skrev vi att fjolårets succé Citadelloppet får en fortsättning även i år.
Samma dag som artikeln publicerades damp det in ett mail till arrangörerna med rubriken: ’’Anmälan rullstol”
Det var Carina Rosqvist som tillvardags arbetar om socionom på Kompetensforum som meddelade att hon ville vara med på 10 km-loppet och då köra i sin minicrosser då hon är helt rullstolsburen.
Jag har deltagit  i Stadsloppet , Landskrona Stads eget motionslopp de senaste två åren, och tycker  det var trevligt. Nu när Stadsloppet lagts ner och möjligheten att delta i  Citadelloppet  dök upp så anmälde jag mig direkt, berättar hon.

Carina Rosqvist är född och uppvuxen i Malmö. I början av 90-talet utbildade hon sig till socionom. Sedan 2008 arbetar hon inom Landskrona Stad med som hon säger ”ett stimulerande arbete”.

Annons
 

Hon är född med en okänd muskeldystrofi som innebär att kraften försvinner från musklerna och det är en progressiv sjukdom. Det var först vid 17 års ålder som Carina Rosqvist kom till rätt vårdinstans där hennes problem kunde härröras till just muskelfel. Därefter följde närmare 20 års forskning innan en professor från Washington 1997 kunde ställa rätt diagnos på henne. Diagnosen sade att hon var det enda kända fallet i världen av just denna form av muskeldystrofi. Tiden som följde därefter gick till att lära sig acceptera och leva med en ständig försämring av kroppsliga funktioner. Sedan 2009 sitter Carina Rosqvist helt i rullstol.

Carina Rosqvist har tre döttrar på 30, 25 och 22 år gamla och även tre barnbarn. Hon berättar att hon alltid haft en positiv livssyn och tror på människans inneboende kraft. Dessutom har hon kvar både sin mamma och mormor (75 och 97 år gamla).

Hon uppmanar nu andra handikappade att ställa upp i Citadelloppet.
– Det skulle vara mycket roligt om fler handikappade ville ställa upp.

Citadelloppet genomförs på sträckorna 2,5/5/10 km. 2,5 och 5 km går utmärkt att gå. På 10 km är det löpning i första hand. Carina Rosenqvist får ställa upp i 10 km trots att hon rent faktiskt inte springer.
– Jag ställer upp utom tävlan. Annars hade det varit orättvist då min rullstol har en topphastighet på 20 km/h.

– Vi på Citadelloppet blev oerhört glada och stolta att Carina vill vara med i Citadelloppet. Precis som Carina uttrycker det så är loppet öppet för alla. Om man av olika anledningar inte kan springa så fungerar det utmärkt att gå. Vi välkomnar Carina såväl som alla andra att ställa upp i Citadelloppet, avslutar Jens Andersson, tävlingsledare för loppet.

Läs mer: Populärt lopp får uppföljare

 För information och anmälan – www.citadelloppet.se

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser