Annons

Fyra projekt erhöll 138.000 kronor

Ett skolprojekt kring ung ekonomi, en samlingsplats för alla i Glumslöv, ett filmprojekt som tar sig hela vägen till Taiwan samt en kreativ kultursatsande förening fick idag motta sammanlagt 138 000 kronor av Sparbanksstiftelsen Skåne och Swedbank Landskrona.

Glädjen var stor bland utvalda när Sparbanksstiftelsen Skåne vid en ceremoni i Swedbank lokaler på Järnvägsgatan delade ut fyra checkar till lika många projekt.
– Det är lika spännande varje gång att ta del av de olika projektbeskrivningarna, säger Åke Jönsson, författare tillika styrelseledamoten i Sparbanksstiftelsen Skåne.

Annons
 

Sparbanksstiftelsen Skåne har genom åren delat ut mångmiljonbelopp till projekt inom forskning, utbildning, näringsliv, kultur och idrott. 2009 satte dock finanskrisen stopp för fortsatt guldregn men sedan något år tillbaka är man åter på banan. Under 2014 kommer sammanlagt 300 000 kronor fördelat på två anslagsperioder att delas ut bland de sökande i Landskrona.

De fyra projekten som passerade nålsögat fick veta att man gjorde detta tack vara att man vände sig till en stor mängd Landskronabor.
– Det fanns många bra ansökningar. Vi vill dock inte banta ner anslagen och ta in fler med risk att något projekt då inte blir av, förklarar Sanne Mårtensson, verkställande tjänsteman vid Sparbanksstiftelsen Skåne.

Det första projektet som erhöll 50 000 kronor var ett skolprojekt, ung ekonomi, initierat av banken själv.
– Här kommer vi ta fram ett utbildningsmaterial som vänder sig till de senare årskurserna i grundskolan. Vi kommer även under en heldag att erbjuda skolorna i kommunen och deras årskurs 8-elever en temadag kring hållbar ekonomi, berättar Sanne Mårtensson och poängterar att dagen kommer att vara bankneutral.
– Det finns många fallgropar när man själv ska börja ta ansvar för sin ekonomi. Vi kommer att tala om bankkort men även riskerna med SMS-lån.

Samlingsplats Örevång
Glumslövs FF med sina drygt 330 aktiva medlemmar har gjort en enkät i byn om vad man kan tänka sig för innehåll utöver fotbollen på och kring byns idrottsplats.
– Vi vill kunna bli en samlingsplats för hela Glumslöv, poängterade den tidigare mångårige ordföranden Christer Persson numera sponsoransvarige i föreningen.
– Vi vill förgylla tillvaron för fler än de som har en fotboll vid fötterna.

– Förslag på basketkorgar, utegym, slinga med belysning, skejtramper och beachplan  kom bland annat in, säger klubbens kanslist Mats Mauritz som nu ska försöka förverkliga bybornas önskemål.
– Det här är ett bra projekt. Det handlar om vad föreningen kan bidra med till lokalsamhället, berömer Åke Jönsson.
50 000 kronor fick föreningen av stiftelsen för ändamålet.

Makerspace
Nystartade föreningen Kreativa Landskrona erhöll 20 000 kr för skapande av ett ”Makerspace”.
– Det är en kombinerad textil- och träslöjdsal som vi hoppas kunna ha i drift till höst, förklarar Sanna Lilie, tillvardags projektledare för Kela.
Vi är förhoppningsvis snart inne i slutförhandlingar kring det stora allaktivitetshus som vi vill inhysa i en industrifastighet, säger hon.

Ett intressant skolarbete vid Allvar Gullstrandgymnasiet erhöll slutligen 18 000 kronor.
– Jag har fyra elever som håller på med ett filmprojekt där de dokumenterar hur företag, kommun och andra arbetar med hållbarhetsarbete ur socialt, ekonomsikt och miljömässigt perspektiv, berättar den minst lika miljöengagerade läraren Karin Warlin.
– Eleverna kommer att lyfta fram goda exempel, dels från företag men även Landskronas goda kommunikationsmöjligheter och då inte minst med trådbussarna men även den röda skorstensknuten ”Non CO2”.  Filmen ska sedan visas i Yilan i Taiwan under CEI, Caretakers of the Environment International Conference. Eleverna vill även passa på att hålla ett seminarium i storgrupp. Som en av eleverna sa, ”När får man annars chansen att hålla ett föredrag på engelska inför 300 åhörare”.

Filmen som beräknas bli 10-15 minuter lång kommer att visas på biblioteket i höst men även läggas ut på Youtube.

Nästa ansökningstid för anslag ur stiftelsen är 1 augusti-30 september 2014.


Åke Jönsson satte sin signatur på ”checkarna”.


Sanna Lilie och Karin Warlin nätverkade.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser