Annons

Musikalisk konst på Pumphuset

Borstahusens Konstförening fortsätter att locka spännande konstnärer till Pumphuset. Imorgon lördag är det vernissage för en utställning med konst av Lars Hoffsten från Linköping. Lars Hoffsten är utbildad på konstakademin i Warszawa och hans måleri ångar av musikalitet och är inspirerat av jazzens fria improvisationer. Konstnären beskriver sig själv som en ”fanatisk skivsamlare” och hans verk blir till målade collage som ofta knyter an till favoriter i musiken och konsthistorien. – Jag är uppväxt i en musikalisk familj så jag har alltid haft musik runt omkring mig, säger han och syftar kanske främst till sin syster Louise. Men om systern ofta sammanknippas med blues så är det mest jazz som kommer på tal när vi talar med Lars Hoffsten. – Jazzmusiken är viktig för mig, säger han och droppar namn som Miles Davies, John Coltrane, Wayne Shorter, Art Blakely och många fler. – Det är inte bara för att jag gillar musiken utan även förhållningssättet. Jag börjar med en ide kring ljus, form eller rörelse och arbetar vidare med improvisationer kring grundtemat. Det handlar mycket om känsla, toner och att inte förlora sig i detaljer, att brottas med att i det tvådimensionella medium som måleriet utgör försöka ge en ide om flera dimensioner, Men det är inte bara jazz som fångar Lars Hoffstens intresse och inspirerar honom när han målar. Fler bandnamn som han talar om är Pink Floyd, Led Zeppelin och Bob Dylan för att nämna några. Faktum är att han pratar mer om musik än om sin konst. – Jag minns en konsert med Al Green i en kyrka i USA. Jag grät i två timmar. Håren reser sig på mina armar bara jag tänker på det, säger han och ler. I hans ateljé spelas det mycket musik när han arbetar. På frågan om man kan se på hans tavlor vad han har lyssnat på svarar han både och. – Det beror på. Ibland kan man nog det. Jag hämtar ofta inspiration till mina tavlor från musiken. Jag kan höra något och så får jag plötsligt idéer. Det kan vara en helt ny tavla som blir klar på ett par timmar eller så tar jag fram något verk som kan ha stått i ett par år. Det händer även att jag döper verk efter låtar. En som hänger här heter tillexempel Watching the river flow och det är ju en låt av Bob Dylan. Det var faktiskt musiken som fick honom att börja på konstens bana. – Jag brukade teckna på olika konserter och då och då så köpte Östgötakorrespondenten mina teckningar för att publicera. Sedan jobbade jag med allt möjligt. Jag var bland annat vägarbetare i USA. Men jag fortsatte med konsten sidan om och när jag var 25 så bestämde jag mig. Det fick bära eller brista. Och visst bar det. Resultatet finns till allmän åskådan i Pimphusets konsthall och även i restaurangen i samma byggnad från imorgon lördag till och med den 13 juli. Lars Hoffsten är även med på vernissagen som börjar klockan 13.00.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser