Annons

Med skärpan inställd på artisteliten – Från Carling i New York till Kronprinsessan på Öland via Metallica på Gärdet

Gubbfavoriter som Kim Larsen, Eldkvarn och Ulf Lundell, till mer popiga Agnes och Britney Spears har det gemensamt att de alla blivit plåtade av fotograf Per Jahnke från Landskrona. 
52-åringen har sedan gymnasietiden varit restaurangbranschen trogen men för sex år sedan köpte han en systemkamera. Sedan dess har hobbyn utvecklats till någon betydligt mer och kändisfotografen har en minst sagt hektisk men spännande period att se fram emot.

Den självlärda fotografen har kommit att bli något av en hovfotograf åt flera av landets ledande artister. Hovfotograf i bokstavlig mening skulle man också kunna kalla honom då han senare i sommar är Victoriadagens officiella fotograf den 14 juli på Öland. Ett stort antal tidningar och TV-kanaler bevakar firandet av Kronprinsessan Victorias födelsedag men det är sedan ifjol Per Jahnke som bär ansvaret för att de officiella bilderna från firandet får den rätta rojalistiska glansen.
– I år ska jag vara med vid de olika arrangemangen som sker. Allt från när prinsarna och kändisarna spelar golf till Victoriastipendieutdelning och scenprogrammet, berättar Per Jahnke.

Annons
 

Redan idag sätter han sig dock på planet till New York tillsammans med vårens kanske  hetaste artist, Gunhild Carling. Jazzmusikern och multiinstrumentalisten som efter succén i Let´s Dance nu också kan skriva danskonstnär på sitt visitkort ska till helgen ge två konserter i The Big Apple”.
– Jag lärde känna Gunhild i samband med en plåtning av Hovturnén med Wille Crafoord för tre år sedan, Året efter gjorde vi en fotografering i Lund och sen har det rullat på. Hon gillar mina bilder och brukar kalla mig sin ”egen fotograf”, säger Per Jahnke.

Gunhild Carling som i dagarna kom hem till Skåne från ett par spelningar i Argentina (!) ska göra två spelningar i New York till helgen.
– Jag ska dokumentera dessa. Dels är det en konsert i Central Park på fredag och dagen efter på Lincoln Center, berättar han.

Äventyren och engagemangen fortsätter sedan slag i slag. På tur redan nästa vecka står den nya festivalen STHLM Fields där Metallica är huvudattraktion och 50 000 åskådare väntas till Gärdet.
– Starlight som ansvarar för scenbygge har bett mig dokumentera allt runt Metallicas spelning. Allt från bygget av scenen till publik och själva konserten ska fotograferas, berättar han som sedan gör en avstickare till Kroatien.
– Jag ska ner och plåta en lägenhet innan jag därefter direkt flyger till Göteborg och Håkan Hellströms konsert på Ullevi. Det är samma typ av dokumentation som Metallicajobbet, säger han och pustar.
– Det är rena rockstjärnelivet man lever i sommar, säger han och skrattar hjärtligt.

På senare år har Per Jahnke börjat ställa ut sina rockbilder, ofta tillsammans med vännen och artisten Christer Sandelin. I sommar tätar han upp sitt samarbete med en annan av landets stora artister. När Tomas Ledin i sommar bara gör två konserter kommer Per Jahnke att finnas med på den vid Skule Naturscen i hjärtat av Höga Kusten.
– Här har Tomas bett mig att göra en utställningen med min bilder.

Frågan är då om denna ödmjuke, energiske men samtidigt så bekväme fotograf aldrig får stjärnnoja?
– Jag arbetade på Savoy i Malmö på 80-talet och då kunde det vara kungen som var och åt ena dagen för att följas av Cliff Richards dagen efter till någon världsberömd skådis. Alla är vi bara människor. Några har dock fått en speciell begåvning men i övrigt så är de som du och jag, säger han som inte gjort sig till för att komma dit han är idag.
– Jag är som jag är med mina vänner, social och skämtar, men samtidigt väldigt seriös när jag plåtar. Jag är lyhörd och tror jag kommer de jag plåtar nära.

Per Jahnke fotograferar såväl stadsmotiv som landskap men mest tycks han brinna för konsertbilder.
– Jag gillar att fånga ögonblicket. Studiofotografering är inget för mig.

Hans bilder pryder skivomslag och syns allt oftare i böcker. Trots att hans fotoengagemang ständigt utvidgas liksom hans arbetsradie har den tidigare malmöbon kommit att bli Landskrona trogen.
– Det är här jag kommer att sätta stövlarna, säger han och skrattar.
– Här finns ett kulturutbud som få svenska städer är förunnat. Jag tror också att det rika kulturlivet kommer att medföra en positiv utveckling för staden.

Hans framgångar med kameran har stärkt hans positiva tro att det aldrig är för sent att testa något nytt.
– Alla kan. Det är bara på det. Det gäller att leva idag utan att för den skull vara dumdristig, avslutar Per Jahnke och vi lär få anledning att återkomma till honom och höra lite mer om kommande fotouppdrag.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser