Annons

Landskronabor hjälper katastrofdrabbade på Balkan

Just nu är ett stort område på Balkan svårt drabbat av översvämningar och katastrofen är ett faktum. Översvämningarna är de värsta på över hundra år och ett stort antal människor har fått sätta livet till. Detta har fått många organisationer, föreningar och privatpersoner att starta insamlingar och en av dessa är Anesa Novljakovic i Landskrona. En massiv insamlingsinsats har lett till att man idag har ett stort rum fyllts med förnödenheter hos den bosniska föreningen ”Ljiljan”och mer lär komma. Men det finns fortfarande en hel del som behövs.
Det vi främst är i behov av är konserverad mat, mat som inte behöver stå i kylskåp som pasta, kex, kakor, knäckebröd, med mera. Vi efterlyser även engångsartiklar som bestick, tallrikar, muggar samt barnmat, blöjor, leksaker, hygienartiklar, desinfektionsmedel, filtar, underkläder, strumpor, skor, sovsäckar och skyfflar. Samt naturligtvis gummistövlar, säger hon.

Det var i fredags som Anesa Novljakovic fick idén till insamlingen.
– Jag såg på TV redan i fredags att människor har förlorat allt och hela byar har utplånats. Ytterligare faror är jordskred som nu har startat och landminor från 1990-talet som har förflyttats med vattnet. Därför bestämde jag mig för att starta en insamling, säger hon och den bosniska föreningen ”Ljiljan” blev en naturlig plats att starta projektet i.
– I lördags bestämde vi på föreningen att samla förnödenheter som ska transporteras till Bosnien och Hercegovina. Sedan dess har det vällt in allt mellan himmel och jord, säger hon.

Annons
 

Till helgen går en lastbil från Norrköping med sikte på Bosnien och Hercegovina och på vägen ner kör de in om Landskrona.
– Jag vet inte om allt kommer att få plats. Därför hoppas vi att vi kan hitta någon reservlösning om så skulle behövas, säger Husein Novljakovic, pappa till Anesa.
– Men jag har varit på möte med kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg idag och de lovade att hjälpa oss så mycket de kunde. Men om den hjälpen räcker till en extra lastbil vet jag inte. De ska i alla fall försöka få ut vårt budskap om insamlingen, säger han och passar på att tacka alla som hjälper till.
Landskrona är en liten stad med ett enormt hjärta. Det kan vi vittna om. Hit har inte bara bosnier kommit. Här har varit svenskar, serber, araber och folk från andra länder och skänkt saker till de behövande. Jag är riktigt rörd, säger han.

Insamlingen har även inbringat pengar.
– Fram till nu så har vi fått in 46 000 kronor. De kommer alla att oavkortat går till de behövande, säger Anesa Novljakovic och hälsar alla som vill skänka förnödenheter välkomna till föreningslokalen.
– Vi har vår lokal på Skolallén 6 och vi är på plats 11-14 och 18-22.

Även IK Wormo har dragit igång en insamling.
– Vi som förening har tagit ställning och beslutet att dra igång en insamling för de drabbade människorna på Balkan då många av våra medlemmar har rötter i och på Balkan,
skriver Martin Lindkvist, klubbens ordförande i ett pressmeddelande.

Här kommer klubbstugan ute på Exan att vara öppen för inlämning på söndag 25 maj 10.00 – 14.00.
– Var vänlig markera kartonger/påsen med innehåll, det kommer att underlätta för oss, hälsar wormoiterna.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser