Annons

Leif Olin ställer ut i Ängelholm

Landskrona kan stoltsera med en mängd duktiga konstnärer. Sen finns det de som väljer att inte kalla sig konstnär trots att de är duktiga bildskapare. Leif Olin är en sådan. Till helgen ställer den pensionerade skolutvecklaren och S-politikern ut sina alster på Konstnärernas kollektivverkstad i Nordvästra Skåne i Ängelholm.
– Jag vill inte kalla mig konstnär även om jag målat parallellt med min yrkeskarriär sedan 1971, säger Leif Olin samtidigt som han packar in tavlor i sin bil.

Leif Olin bor i ett hus som många lokala konstnärer förevigat, det gröna ”Kattahuset” på Kvarntorget. Där har han också sin ateljé med härlig rymd i ett av ”öronen”.

Annons
 

Leif visar frikostigt upp verk från olika epoker i sitt skapande. Tekniker och färger blandas med varandra. Collage, akryl, spray och etsade bilder om vartannat. Och det spretar- så pass att han monterat in små batteridrivna urverk i visa av tavlorna.
– Då är det klockor och inte tavlor, säger han och skrattar.
– Men visst har jag fått höra att min konst spretar.  Jag kan helt enkelt inte sitta still. Nya idéer poppar ständigt upp. Ibland rent av under skapandet av ett och samma verk, förklarar han.

Även om han kallar sig autodidakt på området så har han hunnit med massor av studiecirklar och besök på Holbaeks kunsthöjskole. 
– Men även varit elev på Roy Evertsson målarskola, berättar han.
– Nu senast höll jag rent av en studiecirkel för mig själv. Det var när jag lärde mig mer om koppargrafik och gick in för att vara väldigt noggrann i mitt arbete, säger han och visar upp såväl det färdiga grafiska bladet som kopparplåten han etsat i.

Leif Olins grafiska blad, målade bilder och collage kommer i Ängelholm att ställas ut tillsammans med textila verk av Agneta Karlsson. Utställningen som har vernissage imorgon lördag visas fram till och med den 1 juni. Det är väl värt en utflykt och GPS:en ställs in på  Höja Landsvägen 32 eller för er som kör på känn, kvarteret bakom biblioteket.


Leif Olin grafiska blad är spännande och mycket skickligt gjorda. Ofta gör han de som kollografi där han använder kartong som plåt. Senast i påskas var han antagen med ett verk vid Kullasalongen på Krapperup. Genom åren har passerat genom nålsögat vid åtta tillfällen och fått ställt ut på jurybedömda utställningar.


Leif Olin experimentera gärna. Här har han etsat på ett IKEA-bord.


En mera klassisk kopparetsning.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser