Annons

Satsa på stans unga uppmanar Timbuktu

Jason Timbuktu Diakité höll ett känsloladdat tal nar han avtäckte skulpturen av en revolver med dubbelknut av Carl Fredrik Reuterswärd utanför museet på lördagen. Landskrona Direkt träffade honom inne på museet efter invigningen.
– Jag är väldigt glad att jag fick frågan om att inviga verket. Pistolen med knuten är en viktig och stark symbol. Det går inte att missuppfatta vad den står för och vi behöver den här i Skåne och i Sverige.

Timbuktu ser även skulpturen som en påminnelse om att våldet blir en allt vanligare del i vardagen.
– Vi svenskar har varit ovana vid den typen av våld som vi ser idag och därför skrämmer den oss. Men vi måste inse att den finns där. Men skulpturen visar också att det finns många goda och kärleksfulla krafter överallt, även här i Landskrona, säger han och menar att såväl Malmö som Landskrona tidigt kom att omfattas av ett allt hårdare klimat och tidigt fick brottas med problematiken.
– Jag tror att det har det goda med sig, att det är här lösningarna kommer att komma först.

Annons
 

Samtalet kommer osökt in på de svikna ungdomarna som befinner sig i utanförskap – hur deras situation ska bekräftas och gärna rättas till i någon typ av projekt. För att sedan läggas ner när projektpengen är uppätet. Exempelvis som i fallet med Rädda Barnens musikprojekt som trots att det sades vara en permanent verksamhet endast gästspelar i Landskrona i ett år innan det flyttar tillbaka Malmö. Detta sedan man ansett att att en miljon kronor är en för stor summa att satsa på dessa utsatta ungdomar.
Det är bedrövligt att höra. Politikerna måste inse att man får ut vad man satsar på, säger Jason Timbuktu Diakité, tar en konstpaus och långsamt, som om han vill understryka varje ord säger:
– Jag har en hälsning till kommunledningen i Landskrona med anledning av detta. Satsa på dom unga. Kultur- och idrottsprojekt är den bästa medicinen för ungdomar i riskzonen.


Jason Timbuktu Diakité och Tonie Lewenhaupt var glada och upprymda sedan Non-Violence skulpturen invigts på Kasernplan.


Under sitt invigningstal berättade Jason Timbuktu Diakité om hur han själv blivit drabbad av våld och hur han bearbetar detta. Under en spelning i sin ungdom rusade en pistolbeväpnad man upp på scenen och hotade en annan artist. Lyckligtvis lyckades mannen övermannas och spelningen kunde fortsätta. Timbuktu tog dock beslutet att efter den spelningen skulle han och bandet sluta spela om det uppstod bråk och försöka tala till de som stökade. Bland annat fick han under en spelning i Landskrona för några år sedan sluta spela hela sex gånger, ett otrevligt rekord.


Jason Timbuktu Diakité och Tonie Lewenhaupt var glada och upprymda sedan Non-Violence skulpturen invigts på Kasernplan.


Även på konsthallen invigdes under lördagen en utställning med verk av Carl Fredrik Reuterswärd. Många kom för att lyssna till Thomas Millroth.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser