Annons

Istanbuls öga till Landskrona

Landskrona stad och kulturförvaltningen flyttar fram positionerna ytterligare för Landskrona Foto. ”Focus: Turkey” heter sommarens stora fotoutställning som kommer att visas i för ändamålet helt nya lokaler. Tanken är att det i Landskrona varje sommar långsiktigt ska satsas på och visas ett annat lands fotografi för den svenska publiken och först ut är Turkiet. – Sverige har varit aktiva med att skicka ut fotografer i världen samtidigt som vi vant oss vid beskåda amerikanska eller västeuropeiska fotografer. Vi vill visa att det finns så mycket annan bra fotografi och då passar Turkiet väl in i den bilden. Det är ett väldigt intressant land med en stark kultur. Det är ett rikt fotoland där vi får möta det kristna och muslimska i gränslandet mellan Europa och Asien. Detta är inte speglat så mycket på den svenska fotoscenen, säger kulturchef Göran Nyström. – Dessutom har vi många turkar boende i Skåne som säkert kommer att tycka detta är intressant. Focus: Turkey kommer att visas 26 juni–26 augusti i den 600 kvadratmeter stora gymnastikhallen i Tyghuset. I utställningen utlovas såväl gammal och som ny fotografi, då utställningen visar både nutida turkiska fotografer som utmanar fotografins gränser i ett samarbete med Istanbul Museum of Modern Art samt mer etablerade, välkända och legendariska namn inom internationell fotografi såsom Ara Güler (1928–), Vilhelm Berggren (1835–1920) och Lütfi Özkök (1923–). – 86-åriga Ara Güler har aviserat att han vill komma till Landskrona. Han kallas Istanbuls öga och har varit verksam som Time Life- och Magnumfotograf, säger Göran Nyström och museets fotograf Janne Jönsson menar att han kan jämföras med ”Vår egen Christer Strömholm”. – Det är Turkiets mest kända fotograf men trots det har hans bilder knappt visats norr om Alperna och aldrig tidigare i Skandinavien. – Vi kommer även att visa fotografier tagna av Yildiz Moran. Hon var Turkiets första akademiskt utbildade kvinnliga fotograf. Hon är bland de viktigaste namnen i turkisk fotografis historia med sitt unika och lyriska sätt att fotografera, detta trots att hon bara var aktiv under 10-12 år, säger Janne Jönsson. Guillaume Berggren En som tidigt reste i Turkiet med en kamera var svensken Vilhelm Berggren (1835–1920) som på utställningen får representerar fotografins första sekel. Vilhelm Berggren kom till Konstantinopel 1866 och etablerade sig snabbt som en av stadens stora fotografer och bytte namn till Guillaume Berggren. Han dokumenterade Turkiet i en brytningstid och räknas i dag till pionjärerna inom turkisk fotografi. Bilder från Tyska arkeologiska institutet i Istanbul, som räddade stora delar av Berggrens fotoskatt på 1920-talet, kastar nytt ljus över den i dag ganska okände svensken. – Han var ett exotiskt inslag och tog ofta vykort till förmögna turister. Något han kunde leva gott på, berättar Janne Jönsson. I den stora hallen kommer även att finnas plats för en fotobokhandel samt en utställning med 15 nutida, turkiska fotografer – bland andra Gözde Türkkan, Kerem Ozan Bayraktar, Sevim Sancaktar och Ali Alisir. Verk av den idag 91-årige turkisk-svenske fotografen Lütfi Özkök kommer också att visas. Lütfi Özkök har sedan femtiotalet varit verksam i Stockholm och är mest känd för sina porträtt av författare inte minst sina dryga 30 porträtt av nobelpristagare i litteratur, där bilden på den annars så skygge Samuel Beckett får betraktas som ett mästerverk. Det slutar inte med detta. Bilder av den danske fotografen Finn Larsen som sedan tidigt 80-tal fotograferat i Turkiet kommer också att visas på utställningen. ”Artist in residence” I Landskrona Foto ingår även att en fotograf från landet som presenteras bjuds in till att arbeta som ”artist in residence” under period i Landskrona. – Vi kommer att ha en turkisk fotograf boende i Landskrona under ett par månader. Han heter Coskun Aral och är en välkänd fotojournalist med uppdrag över hela världen och för många betydelsefulla tidningar. Resultatet av hans arbete i Landskrona kommer sedan att redovisas i samband med nästa års fotofestival. Om det blir i bokform eller en utställning återstår att se, säger Janne Jönsson som också gläds åt att en handfull av de unga turkiska fotograferna kommer att närvara vid årets fotofestival i Landskrona. Cirka tre miljoner kronor kostar årets fotosatsningar i Landskrona. – Staden går i garanti för 1.1 miljon. Regionen tar 0.7 miljoner, Statens konstråd bidrar. Resten hoppas vi få in av externa finansiärer, sponsorer och entréavgifter. Exempelvis kommer det att kosta 50 kronor att besöka ”Focus: Turkey” och ett festivalpass till sommarens fotofestival kommer att kosta 200 kronor som då ger entré till samtliga utställningar men även till ”Artist talks” och dylikt, avslutar Göran Nyström.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser