Annons

Carl Fredrik Reuterswärd intar Landskrona

Om det finns någon Landskronabo som inte känner till konstnären Carl Fredrik Reuterswärd så lär det bli ändring på det till helgen. På lördag är det nämligen trippelinvigning med verk av Carl Fredrik Reuterswärd på och utanför museet samt på Konsthallen. Han har målat, ritat, skulpterat, spelat trummor, filmat och gud vet vad under decennier. Carl Fredrik Reuterswärd har gjort det mesta. Men på grund av sjukdom har han inte gjort något på de senaste åren men ingen vet vad framtiden har i sitt sköte. – Man vet aldrig. Kanske tar han tag i en penna en dag och fortsätter, säger Tonie Lewenhaupt som är gift med konstnären. Idén om utställningarna i Landskrona föddes när Carl Fredrik Reuterswärd genom Non Violence-stiftelsen skänkte drygt 230 verk ur Non Violenceserien samt en del andra verk till museet. Där var man inte sena att ta beslut om att inrätta en permanentutställning och just denna är en del i den trippelutställning som invigs på lördag. Mest känt i serien är revolvern med en knut. – Idén om en revolver med knut på fick Carl Fredrik Reuterswärd efter att hans vän John Lennon blivit skjuten på öppen gata i New York 1980, säger Thomas Millroth, ledamot i CFR-stiftelsen. Den mest kända revolvern finns idag utanför FN-högkvarteret i New York men ett flertal liknande verk finns runt om i världen. – Det rör sig inte om enskilda konstverk utan alla revolvrar är delar i ett växande världsomspännande verk utplacerat på platser där fred rådde eller främjas, säger Thomas Millroth. En sådan revolver invigs även utanför museet klockan 14.00 på lördag och den som invigningstalar är Jason ”Timbuktu” Diakité. – Samtliga revolvrar i serien har enkelknutar med undantag av denna och en till. Den andra med dubbelknut finns att skåda i den tyska staden Marl. Exakt hur många revolvrar det finns runt om i världen vet jag inte, säger Thomas Millroth. Den tredje och sista invigningen är i konsthallen klockan 15 där Thomas Millroth kommer att hålla ett kort anförande om utställningen om Arnold Forel Pratt- Mûller, som var en av många pseudonymer som Carl Fredrik Reuterswärd använde. – Arnold Forel Pratt-Mûller var en fiktiv konsthandlare som upptäckte att konstverket kunde ersättas med enbart signaturen, säger Thomas Millroth och resultatet är bland annat massor av varianter på olika konstnärers signaturer. Mycket av utställningen går ut på att visa att konstnärernas namn är större än deras konst. Han leker med olika konstnärers namn och ingen av de stora är glömda. Han driver med alla från Picasso och Dali till Andy Warhol och Göthe. Till de större signaturerna hör en av Salvador Dali som täcker en hel vägg medan budgetvariantgen är en affisch med rabattkuponger med olika konstnärers signaturer på, samtliga gjorda av Arnold Forel Pratt-Mûller/Carl Fredrik Reuterswärd. Arnold Forel Pratt-Müller var långt ifrån den enda pseudonymen Carl Fredrik Reuterswärd använde. Det första var dock Charlie Lavendel. – Carl Fredrik tog kraftfullt motstånd mot den kommersiella konsten. Hans motto var ”Stil är bedrägeri”. Därför använde han sig ofta av andra namn och därmed kunde han presentera ny konst. Här är till exempel en affisch för en konstutställning, säger Thomas Millroth och pekar på en utställningsaffisch. – Ett av namnen är Carl Fredrik Reuterswärd men det är även han som ligger bakom de andra tre namnen, säger Thomas Millroth och skrattar åt bedriften. – Hans agerande var nästan krigiskt mot hela konsthandeln. Utställningarna på museet och Konsthallen visar på den mångfald som Carl Fredrik Reuterswärd besatt då han var produktiv. Han har dock gjort mycket mer. Bland annat har han skrivit fyra diktsamlingar, gjort små experimentella filmer samt spelat trummor. – Första gången han tog klivet in i folks vardagsrum var då han var med i TV-programmet Hylands Hörna den 7 november 1962. Carl Fredrik deltog tillsammans med konstnären Öyvind Fahlström som gäster och då inträffade Sveriges första öppna happening. Publiken fick successivt delta i programmet, även på scen, och konstnärerna tog över programmet. Allt slutade med att producenten bröt strömmen och det blev svart i TV-rutorna, säger Thomas Millroth och skrattar. Det finns hur mycket som helst att berätta om Carl Fredrik Reuterswärd och hans liv och verk. En del anekdoter kommer säkert att berättas på museet och konsthallen på lördag. Carl Fredrik Reuterswärd lever idag ett lugnt och tillbakadraget liv utanför Rydebäck. – Han älskar Landskrona. Här känner han sig trygg och hemma. Därför blev han mycket glad och stolt över att få en permanentutställning på museet, avslutar Tonie Lewenhaupt.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser