Annons

Trädgårdsstaden Landskrona – ett spadtag i dess historia

Koloniträdgårdarna, prisbelönta privata trädgårdar och rondeller som får oss att köra ett varv extra – detta gör Landskrona till en trädgårdsstad utöver det vanliga. Kommande tisdag kan besökarna på Pumhusets konsthall få höra flera historier om detta när Eivor Johansson i Landskrona Trädgårdssällskap gästar med ett föredrag.

Landskrona har också ett gediget arv när det gäller trädgårdsodlare. Under förra seklet fanns här ett 50-tal handelsträdgårdar som försåg landskronaborna med blommor o grönsaker.  Weibullsholm förädlade såväl grönsaker och sommarblommor, som foder till korna.

Annons
 

Redan Tycho Brahe hade en innehållsrik trädgård med grönsaker som vi känner igen och våra förfäder i Örja by odlade ärter, vete och lin alltsedan järnåldern.

Eivor Johansson har dokumenterat och skrivit ner berättelserna från
trädgårdsägare och odlare i staden. I sin trädgård i Egnahemsområdet odlar hon gamla köksväxter som gråärtor och Landskronaäpplet och tisdagen den 13 maj klockan 19 på Pumphuset berättar hon om sitt stora intresse.

Entréavgift är som vanligt vid föredrag arrangerade av Borstahusens museiförening 40 kr för medlemmar i Borstahusens museiförening/konstförening samt 60 kr för övriga.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser